Nagu griešana, ausu tīrīšana un citas rūpes - kā pareizi mājas apstākļos kopt mājdzīvnieku?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Lai gan mājdzīvniekiem mēdz rasties likstas, kuras bez veterinārārsta vizītes nevar atrisināt, ir arī ikdienišķā mīluļa aprūpe, kuru daudzi saimnieki izvēlas veikt mājas apstākļos. Kā pareizi un cik bieži veikt būtiskas rūpes par mīluli, skaidro "PetCity" klīnikas veterinārārsts Aigars Briņķis.

Nagu griešana

Foto: Pixabay

Speciālists norāda, ka ar nagu griešanu un ausu tīrīšanu suņiem un kaķiem ieteicams pārlieku neaizrauties.

"Ja suns vai kaķis dzīvo pilsētā un staigā pa asfaltu, tad nagi nodilst, nav nepieciešamības tos regulāri griezt. Vairāk šī nepieciešamība ir kucēniem un vecākiem suņiem, kas mazāk pārvietojas," bilst Briņķis.

Saimniekam gan jāseko līdzi, vai mājdzīvniekam neveidojas rudimentārie pirkstiņi jeb "pieši", kas nesaskaras ar zemi un nevar tikt notrīti mehāniskā veidā, tāpēc šiem pirkstiem ir īpaši jāpievērš uzmanība un tie ir regulāri jāapgriež, taču lielākā daļa suņu, kuri ir veseli un ar normālu stāju, nagus staigājot noberž paši.

Veterinārārsts norāda, ka nagu griešanas biežums ir atkarīgs no tā, cik bieži un kur dzīvnieks pārvietojas – ir četrkājainie draugi, kuriem nagi jāgriež reizi divās nedēļās, taču ir arī dzīvnieki, kuriem - reizi mēnesī. Ja mīlulis vairāk guļ gultās un pārvietojas pa mīkstām virsmām, tad saimniekam jāseko līdzi, cik nagi ir gari un tos jākopj pašam.

Gadījumos, ja saimnieks nepievērš uzmanību nagu griešanai, mēdz rasties problēmas, kādas īpaši izteiktas ir vecākiem kaķiem – nagi ieaug ķepu spilventiņos, kas rada sāpes, iekaisumu un klibošanu.

"Jo vecāks kļūst dzīvnieks, jo vairāk jāpievērš uzmanību nagu kopšanai," norāda speciālists.

Pirmo reizi nagu griešana noteikti būtu jāveic pie veterinārārsta, kurš parādīs, kā pareizi un cik tālu drīkst griezt, jo saimnieki nezināšanas pēc mēdz iegriezt dzīvnadzī, tādējādi radot dzīvniekam sāpes un liekot viņam baidīties no nagu griešanas turpmāk.

Nagu griešana jāveic ar tam speciāli paredzētu šķēru palīdzību. Grūtāk nagus kopt ir tiem mājdzīvniekiem, kuru nagi ir melni, jo tiem nav iespējams redzēt dzīvnadzi. Šajos gadījumos jānogriež vien pāris milimetri, lai redzētu, vai naga vidū nav redzams melns punktiņš – ja tas ir saskatāms, nags ir nogriezts pietiekami un tālāk griezt vairs nedrīkst. 

Ausu tīrīšana

Foto: AP

Ja ausis ir tīras un no tām nav redzami izdalījumi, tās saimniekam nav ieteicams aiztikt. Daudz lielāka problēma rodas tad, ja cilvēki ar speciāliem tīrīšanas līdzekļiem sakairina mājdzīvnieka ausis - saskrāpē iekšējo ādu un gļotādu, radot iekaisumu.

Ārsts atklāj - pie viņa ir vērsušies arī cilvēki ar četrkājainajiem draugiem, kuru ausīs ir palikuši vates gabaliņi vai citi svešķermeņi nepareizas un neuzmanīgas tīrīšanas dēļ.

Pirmo reizi ausu tīrīšana jāveic veterinārārstam, kurš parādīs, kā to pareizi darīt, taču arī turpmāk, tīrot pašiem mājas apstākļos, jābūt ļoti uzmanīgiem.

Dzīvniekam ausīs ir divi kanāli, pretēji tam, ka cilvēkam ir viens horizontālais, tādēļ, tīrot ausi, ja tur ir sakrājies sērs, un tajā tiek "līsts" ar kociņu, ausī pie bungādiņas to iespējams sagrūst vēl vairāk. Šajā gadījumā visprātīgākais ir tīrīt ausi ar šķidrajiem tīrīšanas līdzekļiem, kas šķīdina sēru, atļaujot sunim izpurināt galvu un tad ar pirkstu, tikai tiktāl, cik aizsniedzams, iztīrīt ārpusi, nevis ar vates kociņu censties bakstīt dziļi ausī.

Tāpat pastāv risks, ka saimniekam, ausi tīrot pārāk spēcīgi un neuzmanīgi, var gadīties satraumēt dzīvnieka bungādiņu, kas var radīt asiņošanu un koordinācijas problēmas.

Ja dzīvniekam patīk daudz peldēt vai vārtīties dubļu peļķēs, ir paredzēti speciāli līdzekļi, ar kuriem ausis tiek izskalotas, lai nerastos iekaisums. "Principā, ausis jātīra pēc netīrākām pastaigām vai lietus, lai ausīs nekrājas šķidrums, taču parasti veselam dzīvniekam ausu tīrīšanai nevajadzētu būt pārāk biežai."

Ja tiek novērota smakošana vai stipri izdalījumi, nekavējoties nepieciešams vērsties pie veterinārārsta, nevis censties pašam mājas apstākļos problēmu atrisināt.

Uzmanība jāvērš arī tīrīšanas šķīdumiem, jo visos gadījumos viens noteikti nederēs – ir tādi, kas speciāli paredzēti sēra šķīdināšanai, kā arī tādi, kas ausi tikai izskalo no netīrumiem. Tāpēc pirms ausu tīrīšanas noteikti jāizvērtē, kādam nolūkam paredzēts izvēlētais šķīdums.

Rūpes par krunkām

Foto: Pixabay

Ir arī suņi, kuriem uz purna un kažoka veidojas krunciņas. Ārsts norāda, ka krunkas mēdz būt liela problēma, jo tās mēdz sasust un iekaist.

Briņķis iesaka paņēmienu, kas plaši tiek izmantots arī mazu bērnu kopšanā - krunku vietās vēlams piepūderēt ar pulverīšiem, kas sausina ādu. Visvienkāršākais "ātrais" risinājums ir izmantot kartupeļu cieti, ja tobrīd nav pieejams nekas cits.

Atkarībā no tā, cik krunka ir liela, un cik biezi ir ādas slāņi, jālūkojas, cik bieži tā jātīra un jālieto sausinošas vielas, lai mazinātu krunkas mitrošanu.

Nereti saimnieki uzskata, ka krunciņas suņiem ir pietiekami iztīrīt ar kumelīšu tēju. Ārsts skaidro, ka neko ļaunu tēja dzīvniekam nenodara, bet tā nerisina mitruma problēmu. Krunka paliek mitra, jo tā neelpo un tādējādi tur rodas izsutums. 

Acu tīrīšana

Foto: Pixabay

Četrkājainā drauga saimnieki noteikti ir ievērojuši, ka viņa mīlulim mēdz acu kaktiņos sakrāties "miedziņi" vai netīrumi. Kā tad rīkoties šādos gadījumos - tos iztīrīt vai labāk neaiztikt? Briņķis norāda, ka saimnieki drīkst tīrīt acis, īpaši gadījumos, ja viņu suns ir izskrējies pa smiltīm un acīs radušies netīrumi.

Arī no rītiem suņiem acīs mēdz veidoties, tā sauktie "miedziņi". Tāpēc tos drīkst maigi notīrīt ar kumelīšu tēju vai parastu šķidrumu, piemēram, ūdeni. 

Taču gadījumos, ja tiek izmantota kumelīšu tēja, veterinārārsts lūdz pievērst uzmanību tam, lai tēja būtu labi izkāsta un tajā nebūtu palikuši biezumi.

Ja izdalījumi nav daudz un tie parādās galvenokārt no rītiem, tad tā sunim ir normāla parādība, taču, ja izdalījumi ir intensīvi, parādās dzeltena nokrāsa, tas norāda uz iekaisumu, tādēļ noteikti jāatrādās veterinārārstam.

Ir gan vairākas suņu šķirnes, kurām veselības specifikas dēļ mēdz veidoties entropija (plakstiņa ieliekšanās uz acs pusi, kad apmatojumam saskaroties ar aci rodas radzenes bojājums, pat čūlas) un ektropija (plakstiņa atkāršanās), tādēļ šīm šķirnēm veidojas vairāk / mazāk izdalījumu un iespējams jāveic plakstiņa korekcija.

Tāpat, ja sunim pastiprināti rodas izdalījumi no acīm, tas var liecināt par alerģijām, tādēļ arī šajos gadījumos nepieciešams vērsties pie speciālista, lai noskaidrotu ārstēšanas plānu. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu