Arī dzīvnieki meklē papardes ziedu! Neparasti fakti par zvēru seksuālo dzīvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Visām dzīvajām radībām ir kas kopīgs - daba mūsos ir ieprogrammējusi vēlēšanos būt tuvāk otram, un dažkārt šī kopābūšana rezultējas dzimtas turpinājumā. Portāli "Ranker" un "Filthy" piedāvā ieskatītes dzīvnieku "guļamistabās" un iepazīties ar dažiem no savādākajiem mīlēšanās paradumiem dzīvajā dabā.

Bites

Foto: Pixabay

Medus bites savu papardes ziedu atrod relatīvi biedējošā veidā - vīriešu dzimuma bites sēklinieki pārošanās laikā burtiski uzsprāgst karalienes iekšpusē. Zinātnieki skaidro, ka šī iezīme mazajiem medus sagādniekiem radusies evolūcijas laikā - atdalītās ķermeņa daļas fiziski bloķē citu tēviņu spermu, šādi darba bitei nodrošinot, ka viņš ir vienīgais bērnu tēvs.

» Fotostāsts: Rīgas Zoo zvēriņi bauda pavasara sauli

Pats pārošanās rituāls notiek lidojuma laikā. Karaliene no tūkstošiem kandidātu izvēlas aptuveni 15 darba bites, kas eksplozīvi sacenšas par iespēju kļūt par jaunā bišu metiena tēvu. 

Bonobo šimpanzes

Foto: Unsplash

Kamēr vairums zīdītāju savus konfliktus atrisina ar cīniņa palīdzību, bonobo šimpanžu uzvedība pierāda, ka patiesi, viss, kas ir nepieciešams, ir mīlestība. Šie zīdītāji teritoriju iegūst pārojoties ar sugas pārstāvi, kuram tā uz to mirkli pieder. Liela daļa šo pērtiķu sociālās struktūras ir pakārtota seksam - tas tiek izmantots sveicieniem, strīdu atrisināšanai un pat kā samaksa par ēdienu. Bonobo tiek uzskatīti par vienu no miermīlīgākajām sugām uz pasaules - izskatās, ka tie ir atklājuši vienkāršu veidu, kā atrisināt visas iespējamās problēmas.

Žirafes

Vācija. Žirafes Frankfurtes Zooloģiskajā dārzā
Vācija. Žirafes Frankfurtes Zooloģiskajā dārzā Foto: EPA/AFI

Šie garkaklainie un graciozie dzīvnieki piekāpj kādu pagalam savādu pārošanās rituālu - laikā, kad žirafu mātītes ir auglīgas, tās izdala īpašu hormonu, ko saož tēviņi. Tad izlēmīgais tēviņš dodas pie noskatītās mātītes un pārbauda, vai tiešām ir nokļuvis īstajā vietā, ar galvu bakstot mātītes pakaļgalu, kas tai liek izlaist urīnu. Tēviņi šo urīnu uzķer ar mēli - ja viss garšo "labi", dzīvnieki turpina ar dzimtas turpināšanu.

» Miljonāram Jūlijam Krūmiņam pie mājas loga uzglūn lācis un... govs

Delfīni

Foto: Unsplash

Delfīnu tēviņiem ir kāda unikāla iezīmē - tie apzināti spēj savilkt, izlaist vai pat satvert kaut ko ar savu dzimumorgānu. Dažkārt delfīni izmanto šo "roku", lai uztaustītu savu apkaimi. Šiem zīdītājiem ir neticami augsts libido. Tie burtiski spēj pāroties neskaitāmas reizes dienā, tiesa, akts šīs sugas tēviņiem ilgst vien aptuveni 12 sekundes. Tas gan nemazina delfīnu tēviņu "gribēšanu", kas ir diezgan nežēlīgi ne tikai pret savas sugas mātītēm, bet arī dažādām zivīm, jūras bruņurupučiem un pat nedzīviem objektiem. Delfīni ir arī vienīgā cilvēkam pazīstamā dzīvnieku suga, kas nodarbojas ar seksu tīri baudas pēc.

Klaunzivis

Foto: Unsplash

» Britu pāris atklāj piranju, kura barojās ar pīlēm

Izrādās, ka mazajam Nemo ir noslēpums - šī krāsainā zivtiņa var pēc vajadzības mainīt savu dzimumu! Klaunzivis dzīvo baros, kuros ir viens divu dzimumu pāris un vairāki tēviņi, kuri nepārojas. Šai sugai dzimums ir saistīts ar auguma hierarhiju - bara lielākā zivs ir mātīte, nākamā lielākā zivs kļūst par viņas partneri. Kad mātīte nomirst, viņas partneris maina dzimumu un par jaunās mātītes tēviņu kļūst nākamā lielākā zivs barā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu