Dainis Dukurs: Šāda izdevība varbūt ir tikai reizi 100 gados (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ir vilšanās par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu piešķirt 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas tiesības Itālijas pilsētām Milānai un Kortīnai d'Ampeco, jo Latvija un Sigulda bija pelnījusi uzņemt daļu no ziemas sporta svarīgākā četrgades foruma, aģentūrai LETA teica Siguldas Bobsleja un kamaniņu trases direktors Dainis Dukurs.

SOK individuālo biedru balsojumā par 2026.gada Olimpiādes mājvietu tika izraudzītas Milāna un Kortīna d'Ampeco, kas tādējādi cīņā par rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas, kas turklāt ledus renes sporta veidus plānoja aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

"Šī bija unikāla iespēja mazajai Latvijai tikt pie pieciem olimpiskajiem apļiem un būt vienai no Stokholmas sadarbības partnerēm, tomēr SOK nobalsoja citādāk," vilšanos neslēpa Dukurs, kurš piebilda, ka pirmdien pieņemtais lēmums bijis nedaudz negaidīts.

"It kā šķita, ka Stokholmas pieteikums ir spēcīgāks. Kad kandidatūru atsauca Kalgari, likās, ka tieši zviedri varētu būt tie, kuri uzvarēs balsojumā. Tomēr bija mirkļi, kas lika arī aizdomāties. Zviedru vēsums un attieksme brīžiem lika būt uzmanīgiem, vismaz tā jutos iekšēji. Savukārt itāļi ir ar citiem apgriezieniem, redzējumu un pieeju. Varbūt tas pietrūka zviedriem, lai gan viņi savu darbu paveica godam."

"Šobrīd ir diezgan liela vilšanās. Vēl ilgi būs jāgaida līdzīgs piedāvājums, lai kādu no Olimpiādes sporta veidiem atvestu uz Latviju. Šāda izdevība varbūt ir tikai reizi 100 gados," norādīja Siguldas Bobsleja un kamaniņu trases direktors.

Dukurs arī atklāja, ka zviedru piedāvājums kopīgi rīkot Olimpiādi bijis negaidīts.

"Tas bija negaidīti, tomēr tas darīja lepnu. Pozitīvi, ka arī lielākā daļa Siguldas un Latvijas iedzīvotāji to uztvēra ar lepnumu. Arī iepriekšējā un esošā valdība bija gatava sniegt atbalstu. Šķita, ka visi esam uz viena viļņa," pauda Dukurs, kurš piebilda, ka Latvija no savas puses visu izdarījusi augstā līmenī.

Ja Zviedrijas puse būtu ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles, Siguldas trasē notiktu vērienīgi rekonstrukcijas darbi, tomēr arī bez Olimpiādes plānots veikt pārmaiņas, tikai tagad tās būšot lēnākiem soļiem. Šobrīd trasē nav iespējams aizvadīt bobsleja četrinieku sacensības.

"Darbs pie projekta turpināsies. Kad tas būs gatavs, prezentēsim to valdībai. Temps būs lēnāks, bet virziens - pareizs. Trasē ir nepieciešama rekonstrukcija. Varbūt ne tik lielā apmērā, kādā tā būtu bijusi, ja zviedri uzvarētu cīņā par olimpiskajām spēlēm," teica Dukurs.

Olimpisko spēļu mājvieta tika izvēlēta SOK individuālo biedru balsojumā - Itālijas pieteikums ieguva 47 balsis, kamēr Zviedrijas tika pie 34.

Šo biedru skaits oficiāli ir 95, bet balsot reāli varēja tikai 83, turklāt SOK prezidents Tomass Bahs šajos balsojumos parasti atturas. Līdz ar to no balsojuma atturējās vēl viens biedrs, jo kopumā nobalsojis 81.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu