Uz Latviju atvesta nozīmīga vēstures liecība par britu veikto Ulmaņa pagaidu valdības aizsargāšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kārļa Ulmaņa piemineklis
Kārļa Ulmaņa piemineklis Foto: Lita Krone/LETA

Latvijā trešdien, 26. jūnijā, atgriežas vērtīga vēstures liecība, kas saistās ar britu militārās misijas Liepājā veikto Latvijas Republikas pagaidu valdības Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa vadībā aizsardzību.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), publiskai apskatei tiks nodots 1919.gadā par pagaidu valdības aizsardzību atbildīgajam britu militārās misijas vadītājam majoram Ostinam Henrijam Kīnenam piešķirtais dzintars.

Atzīmējot šo notikumu, ĀM tiks rīkota ceremonija sadarbībā ar Apvienotās Karalistes vēstniecību Latvijā un vēstnieku Kītu Šenonu. Dzintars uz laiku glabāšanā un izvietošanai publiskai apskatei tiks nodots Latvijas Kara muzejam.

Dāvanu pirms 100 gadiem viņam pasniedza toreizējais Latvijas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis.

Nozīmīgo vēstures liecību uz Rīgu atvedušas divas majora mazmeitas, kuras Latvijā ieradušās, lai piedalītos ar kuģi "Saratov" saistītos svinīgos atceres pasākumos Liepājā.

Dzintara nodošana uz laiku glabāšanā un izvietošanai publiskai apskatei Latvijas Kara muzejā uzskatāma par nozīmīgu Latvijas un Apvienotās Karalistes ciešo un draudzīgo attiecību apliecinājumu, akcentēja ĀM. Pasākuma laikā līdztekus majoram Kīnenam dāvātajam dzintaram būs aplūkojama arī 1939.gadā Ulmaņa sūtītā apsveikuma telegramma par godu majora laulībām un citi materiāli.

Majors Kīnens bija britu militārās misijas vadītājs, kurš 1919.gada 7.martā ieradās Liepājā, kur tobrīd atradās Latvijas Republikas Pagaidu valdība. Viņš bija atbildīgs par Pagaidu valdības Ministru prezidenta Ulmaņa sākotnējo aizsardzību britu militārajā misijā Liepājā, pēc tam - par Ulmaņa un Ministru kabineta drošu nokļūšanu uz "Saratov" klāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu