Atbalstīta iecere par akcīzes likmes samazināšanu stiprajam alkoholam no šī gada pirmā augusta līdz 2020. gada sākumam (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 27. jūnijā, izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam samazināt par 15% līdz 2020. gada 29. februārim.

Attiecīgās izmaiņas stātos spēkā šogad 1. augustā.

Komisijas vairākums neatbalstīja priekšlikumu par akcīzes likmes samazināšanu arī alum.

Saeima par likumprojektu varētu lemt ārkārtas sēdē 8.jūlijā. Parlamenta Prezidijam vēl jālemj par šīs sēdes sasaukšanu.

Par akcīzes likmes regulējumu pēc 29. februāra vēl varētu lemt, ņemot vērā arī vienošanos par valsts budžeta likumprojektiem, šodien žurnālistiem pauda komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP). Viņš iepriekš arī norādīja, ka tas būs atkarīgs no Latvijas un Igaunijas sarunām, kuras ir nepieciešamas, lai "nebūtu šāda veida situācijas, kad divas valstis iesaistās sāncensībā par akcīzes nodokli".

Politiķis iepriekš pauda, ka ilgtermiņā akcīzes likme stiprajam alkoholam ir ceļama.

Saskaņā ar šodien atbalstīto likumprojekta redakciju saglabājas spēkā norma, ka no 2020.gada 1.marta gaidāms akcīzes palielinājums stiprajam alkoholam. Šāds regulējums saglabāts, atbalstot deputāta Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) iesniegto priekšlikumu.

Kā ziņots, visās trīs Baltijas valstīs alkoholam vajadzētu piemērot vienādu akcīzes nodokli, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" premjers pauda, ka tādā gadījumā Latvija, Igaunija un Lietuva savā starpā "nevajadzīgi nekarotu", bet gan varētu kopīgiem spēkiem akcīzes nodokli izmantot kā vienu no ieročiem cīņā par sabiedrības veselību.

Gaidāmās izmaiņas saistītas ar Igaunijas pieņemto likumu, kas paredz no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Tikmēr Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka intervijā ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka Lietuva nedomā sekot Igaunijas un Latvijas paraugam un samazināt akcīzes nodokļa likmes visiem vai daļai alkoholisko dzērienu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu