Ģimenes ar bērniem un gados jauni cilvēki. Uz Latviju pērn atgriezās vairāk nekā tūkstotis emigrantu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Latvijā pagājušajā gadā ieradās 4 852 reemigranti, informē Centrālās statistikas pārvaldē (CSP), atsaucoties uz aptaujas datiem par ārējo migrāciju.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka 2017. un 2018. gadā papildus ikgadējam migrācijas novērtējumam CSP organizēja aptauju par ārējo migrāciju, lai noskaidrotu, cik pilnīgi oficiālajā statistikā tiek ietvertas iedzīvotāju migrācijas plūsmas ārpus valsts robežām.

» Kāds priekšstats par Latviju ir aizbraukušajiem? Vai viņi plāno atgriezties?

Aptaujā secināts, ka starp reemigrantiem vērojams salīdzinoši augsts bērnu līdz 14 gadiem un iedzīvotāju 25-34 gadu vecumā īpatsvars.

"Bieži jaunas ģimenes ar pirmsskolas un skolas vecuma bērniem izvēlas atgriezties, lai bērni mācītos Latvijā, kas nosaka augsto bērnu īpatsvaru," atzīmēja statistikas pārvaldē.

Tāpat CSP minēja, ka otra grupa, kura vienlīdz aktīva ir arī starp emigrantiem, ir gados jauni cilvēki, kas turpina iegūt izglītību, iegūst darba pieredzi ārvalstīs, ceļo un bieži maina valstis.

Savukārt, pieaugot vecumam, samazinās arī remigrantu īpatsvars, tomēr neliels pieaugums vērojams pirmspensijas jeb 55-64 gadu vecuma grupā, kad iedzīvotāji atgriežas uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Visvairāk reemigrantu pērn atgriezās Rīgā - 2018. gadā Rīgā atgriezās uz pusi vairāk remigrantu nekā citos reģionos, veidojot 30,1% no visiem remigrantiem.

Tajā pašā laikā vismazāk pievilcīgs remigrantiem ir Vidzemes reģions, bet uz Pierīgu un Latgali atgriezās vienāds skaits Latvijas valsts piederīgo iedzīvotāju, kas liecina, ka remigrantu īpatsvars Latgalē ir augstāks, minēja statistikas pārvaldē.

Aptaujas dati liecina, ka CSP ikgadējais emigrācijas plūsmas novērtējums ir salīdzinoši precīzs - ārējās migrācijas aptaujas dati liecina, ka 2017. un 2018. gadā emigrēja 16,8 tūkstoši iedzīvotāju, kas ir līdzīgs CSP ikgadējam iedzīvotāju skaita novērtējumam par pērno gadu, kas uzrādīja 15,8 tūkstošus. No emigrējušajiem 52,8% bija vīrieši (CSP 2018. gada novērtējumā - 54,5%) un 47,2% sievietes (45,5%).

"Aptaujas dati liecina, ka emigrācijā CSP novērtējumā netiek pietiekami precīzi uztverta emigrācijas plūsma no Latgales, bet pārvērtēta emigrācija no Rīgas," atzīmēja statistikas pārvaldē.

Emigrantu vecuma struktūra CSP novērtējumā un ārējās migrācijas aptaujā nedaudz atšķiras - aptaujā iegūtie rezultāti liecina, ka emigrācijā par maz ietverti 15-34 gadus veci iedzīvotāji, kamēr pārējās grupas - līdz 14 gadiem un virs 35 gadiem atšķiras nebūtiski, jo CSP novērtētajā emigrācijā tiek ietverts par 2% vairāk iedzīvotāju.

Ārējās migrācijas apsekojums tika veikts 20 tūkstošos Latvijas mājsaimniecību, aptaujājot iedzīvotājus divas reizes - 2017. un 2018. gada nogalē, lai noskaidrotu, kas šajās mājsaimniecībās dzīvoja 2016., 2017. un 2018. gadā. Katrā reizē atbildes saņemtas no vairāk nekā 35 tūkstošiem personu, tostarp 7% mājsaimniecību iemītnieki izmantoja iespēju aizpildīt apsekojuma veidlapu internetā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu