Pētījumā noskaidrots, ka kaķi atdarina savu saimnieku uzvedību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Vai esat dzirdējuši teicienu "kāds suns, tāds saimnieks"? Izrādās, ka tam var pievienot turpinājumu - "kāds saimnieks, tāds kaķis"! Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka kaķi atdarina saviem saimniekiem raksturīgas iezīmes, vēsta zinātniskais portāls "PlosOne".

Izrādās, ka neatkarīgie un graciozie četrkājaiņi "pārņem" tādas saimnieku iezīmes kā ekstravertu (atvērtu, sabiedrisku) uzvedību, nervozumu un emocionālu stabilitāti. Aptaujas autori ievākuši datus no 3000 kaķu saimniekiem, un ar īpaša testa palīdzību noteikuši to atvērtības, ekstravertas uzvedības, draudzīguma, apdomīguma un neirotisma līmeņus. 

Pētnieki esot bijuši pārsteigti atklājot, ka starp cilvēka un viņa mājdzīvnieka uzvedību ir novērojam tieša saikne - cilvēkiem, kuru tests uzrādīja neirotisku uzvedību, biežāk bija kaķi ar uzvedības traucējumiem, savukārt tiek, kas vairāk izrādījuši ekstravertas īpašības, biežāk piederējuši kaķi, kuriem patīk pastaigāties ārā.

"Daudzi kaķu īpašnieki redz savus mīluļus kā daļu savas ģimenes un veido ar tiem ciešas sociālas saites. Pastāv liela iespēja, ka kaķus tiešā veidā ietekmē tas, kā pret tiem izturamies, kas varētu mainīt to uzvedības iezīmes," atklāj viena no pētījuma autorēm, Lorena Finka no Notingemas Trenta universitātes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu