Video: Meksikas līcī pirmo reizi iemūžināts milzu kalmārs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Zinātniekiem Meksikas līcī, netālu no Ņūorleānas krastiem izdevies uzņemt iespaidīgus un unikālus kadrus, kuros uz mirkli redzams milzīgs kalmārs. Tā ir tikai otrā reize vēsturē, kad šis radījums ir nofilmēts savā dabiskajā vidē. ASV ūdeņos šis radījums savukārt nekad iepriekš nebija iemūžināts.

Video tika uzņemts dziļūdens ekspedīcijas laikā, ko pētnieki nosaukuši par "Ceļojumu pusnaktī", izmantojot īpašu videokameru sistēmu "MEDUSA", kas izmanto sarkano gaismu, lai izgaismotu okeāna dzīles, neizbiedējot radības, kas tur mīt.

Dzīļu iemītnieki ir ļoti jūtīgi pret gaismu, tomēr bieži vien tie nespēj uztvert sarkanās gaismas spektru.

Ierīce ir aprīkota arī ar mānekli, kas izskatās pēc medūzas, lai izdotos pievilināt lielākus radījumus, piemēram, milzu kalmāru. "MEDUSA" tika izmantota arī tad, kad milzu kalmārs tika nofilmēts pirmo reizi Japānā 2012. gadā.

Kā vēstīts izdevumā "Newsweek", jaunais video ir uzņemts 759 metru dziļumā un tajā ir redzams 3 līdz 4 metrus garš kalmārs, kurš pēkšņi parādās no tumsas, ar saviem taustekļiem aizskar mānekli un atkal pazūd tumsā.

"Tajā brīdī tu sajūties ļoti dzīvs. Apziņa, ka kaut kut uz planētas eksistē šādi milzu radījumi, par kuriem cilvēkam zināms ir tik maz, ir tiešām aizraujoša," video komentēja viens no ekspedīcijā iesaistītajiem zinātniekiem Neitans Robinsons.

Pēc tam, kad biju uzņemts video, komanda to nosūtīja kalmāru speciālistiem, lai tie apstiprinātu aizdomas par to, kas nofilmētais radījums tiešām ir milzu kalmārs un pieder pie "Architeuthis" dzimtas.

"Galvenais kritērijs tam, vai tas ir vai nav milzu kalmārs, ir nevis tā lielums, bet taksonomija," skaidroja kalmāru speciālists Maikls Veshione.

Lai arī milzu kalmāri nav ļoti reti dzīvnieki, mūsu zināšanas par tiem ir relatīvi limitētas, jo tos ir ārkārtīgi grūti pamanīt un novērot to dabiskajā vidē.

Rezultātā gandrīz visas zināšanas par šiem radījumiem nāk no mirušu kalmāru izpētes, kas dažreiz tiek izskaloti okeānu krastos.

Tieši tāpēc šim video ir ļoti liela zinātniskā nozīme, kas sniedz jaunu informāciju par šo apbrīnojamo dzīvnieku uzvedību. Piemēram, jaunais video liecina milzu kalmāri ir ļoti aktīvi plēsēji, kas medījot pārsvarā balstās uz redzi.

"Video ir redzams, ka kalmārs vizuāli izseko elektronisko medūzu," teica "MEDUSA" tehnoloģijas radītājs Edijs Viders.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu