Igaunijā tabakas izstrādājumus vairs nedrīkstēs izlikt apskatei veikalos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Igaunijā 1. jūlijā stāsies spēkā likuma grozījumi, kas nosaka, ka veikalos vairs nedrīkstēs izlikt apskatei tabakas izstrādājumus.

Vienlaikus noteikts arī aizliegums tirgot tabakas izstrādājumus, elektroniskās cigaretes un tām paredzētos šķidrumus internetā un lietot elektronisko cigarešu šķidrumos dažādus saldinātājus un aromatizētājus.

Grozījumu mērķis ir atturēt jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas un atbalstīt cilvēkus, kuri grib smēķēšanu atmest.

"Tabakas patēriņš Igaunijā sarūk, un līdz ar to samazinās arī kaitējums cilvēku veselībai no pasīvās smēķēšanas. Desmit gadu laikā divreiz samazinājies to cilvēku skaits, kuri smēķē gan mājās, gan darbā, gan sabiedriskajā telpā," norādījis Igaunijas sociālo lietu ministrs Tanels Kīks.

"Tomēr tabakas lietošanas sekas joprojām ir smagas un izmaksā dārgi. Jaunie ierobežojumi ir nākamais solis, lai atturētu jauniešus sākt smēķēt un arī nepieļautu, ka cigaretes tiek aizstātas ar citiem veselībai kaitīgiem izstrādājumiem."

Kā atzinusi Igaunijas Veselības veicināšanas institūta eksperte Minni Sāpara, smēķēšanas popularitāte jauniešu vidū jau daudzus gadus iet mazumā, tomēr salīdzinājumā ar citām valstīm igauņu bērni sāk smēķēt agrākā vecumā.

"Aizvien biežāk pirmo pieredzi jaunieši gūst no e-cigaretēm, tādēļ ir svarīgi ierobežot tabakas izstrādājumu redzamību un pieejamību, lai pasargātu jauniešus no tabakas industrijas manipulācijām," viņa uzsvērusi.

Tirgotājiem atļauts pašiem izlemt, kādā veidā viņi ierobežos tabakas izstrādājumu redzamību un pieejamību savos veikalos.

No 1. jūlija likums aizliegs arī izmantot e-cigaretēs saldinošas vai aromatizējošas vielas, jo pētījumi liecina, ka nesmēķētājiem salda smarža vai garša, kas neasociējas ar tabakas izstrādājumiem, šķiet pievilcīgāka un bērni arī labprātāk izmēģina e-cigaretes ar saldiem šķidrumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu