Vai tur kāds ir? Zinātnieki noteikuši vietu, no kuras kosmosā nāk spēcīgi radioviļņi (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Zinātnieki pirmoreiz precīzi noteikuši vietu kosmosā, no kuras nāk spēcīgi radioviļņi. Noskaidrots, ka kosmiskais signāls nācis no kādas galaktikas, kas atrodas tieši 3.6 miljardu gaismas gadu attālumā. Tā esot aptuveni Piena Ceļa galaktikas izmērā un tās atrašanās vietu bijis iespējams noteikt pateicoties trim lielākajiem optiskajiem teleskopiem pasaulē, vēsta portāls "Independent".

"Šis ir mirklis, kuru astronomi ir gaidījuši kopš kosmisko radioviļņu atklāšanas 2007 gadā," teicis Austrālijas Zinātnes biedrības pētnieks Kīts Bannisters. Viņš portālam atklājis, ka "ja cilvēks stāvētu uz Mēness un skatītos uz Zemi, mūsu iegūtā precizitāte viņam ļautu ieraudzīt ne tikai pilsētu, bet arī rajonu un pat kavrtālu, no kura nāk šis signāls".

» No Zemes pirmsākumiem līdz melnajam caurumam: pasaules slavenākie astronomijas attēli

Atklājumu veikusi austrāļu vadīta komanda, kas izmantojusi jaunu radioteleskopu. Pētnieki cer, ka šis progress tiem ļaus pietuvoties īso kosmisko radioviļņu rašanās cēloņu atklāšanai. 

Foto: Košā un tukšnešainā Marsa ainava

» Kāpēc citplanētieši līdz šim nav sazinājušies ar cilvēkiem?

Kopš 2007. gada reģistrēti vien 85 kosmisko radioviļņu "uzliesmojumi". Vairumā gadījumu runa ir par vienu signālu, taču ir pāris gadījumu, kas atkārtojas no tās pašas vietas. 2016. gadā pētniekiem izdevies atklāt atrašanās vietu galaktikai, no kuras nācis atkārtots signāls, taču šī ir pirmā reize, kad atrašanās vieta noteikta izolētam signālam. Šie radioviļņu uzplaiksnījumi ir ļoti īsi - mazāk kā milisekundi gari, kas padara to izcelsmes vietas meklēšanu par ļoti sarežģītu procesu.

» Cik sver Piena Ceļš?

Viens no pētnieku komandas biedriem atklājis, ka atklātā signāla "mājas" nelīdzinās tam, kas bijis novērots līdz šim - signāls nākot no lielas galaktikas, kuru veidojot relatīvi maz zvaigžņu. 

Atklājums bijis iespējams pateicoties vairāku radioteleskopu sakopojumam, kas spējuši fiksēt signāla pienākšanas laikus ar sekundes miljardās daļas precizitāti un no iegūtajām laika nobīdēm izsecināt precīzu radioviļņa izcelsmes vietu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu