Tramps nosauc Saūda Arābijas kroņprinci par draugu un uzteic par "iespaidīgu darbu"

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien, 29. jūnijā, nosauca Saūda Arābijas kroņprinci Mohammedu bin Salmanu par savu draugu, kā arī uzslavēja viņu par "iespaidīgu darbu".

"Jūs esat paveicis iespaidīgu darbu," pirms kopīgām darba brokastīm Japānas pilsētā Osakā, kur notiek G20 samits, žurnālistu klātbūtnē kroņprincim sacīja Tramps.

Viņš arī nodēvēja Mohammedu par "savu draugu".

Tramps arī uzteica princi par centieniem modernizēt Saūda Arābiju, tostarp paplašinot sieviešu tiesības.

ASV prezidents piebilda, ka Saūda Arābija velta "milzīgus pūliņus" cīņai pret terorismu.

"Visa nauda, kas aizgāja grupām, kuras mums nepatīk, kas nav labas... Jūs esat pārtraukuši," teica Tramps, norādot, ka Saūda Arābija tika apsūdzēta teroristisku grupu atbalstīšanā.

Tomēr Tramps ignorēja žurnālistu jautājumus, vai darba brokastu laikā viņš ar Saūda Arābijas kroņprinci runās arī par saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Vēlāk ASV Baltais nams nodēvēja Trampa tikšanos ar Mohammedu par produktīvu.

"Viņi pārrunāja Saūda Arābijas kritiski svarīgo lomu stabilitātes nodrošināšanā Tuvajos Austrumos un globālajos naftas tirgos, pieaugošos draudus no Irānas, tirdzniecības un investīciju palielināšanos starp abām valstīm un cilvēktiesību jautājumu svarīgumu," vēstīja Baltais nams.

Tomēr no šī Baltā nama paziņojuma nekļūst skaidrs, vai sarunā pieminēta Hašogi slepkavība.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks   Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu,  pagājušā gada 2. oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu