Latvijas basketbolistes zaudē Eiropas čempionāta astotdaļfinālā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas izlases basketbolistes
Latvijas izlases basketbolistes Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijas sieviešu basketbola pirmdien Rīgā cieta zaudējumu Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, tādējādi neturpinot cīņu par 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Latvijas izlase astotdaļfinālā ar rezultātu 62:77 (14:23, 9:22, 17:14, 22:18) piekāpās Zviedrijai, kas ceturtdien ceturtdaļfinālā tiksies ar Serbiju.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar 14 punktiem bija Elīna Dikeulaka, bet 13 punkti un deviņas atlēkušās bumbas bija Aijai Brumermanei. Savukārt astoņi punkti un piecas rezultatīvas piespēles bija Paulai Strautmanei, bet septiņus punktus guva Ilze Jākobsone.

Tikmēr pretiniecēm 21 punktu iemeta Frīda Eldebrinka, 14 punkti bija Kelisai Loidai, bet 12 punkti un desmit atlēkušās bumbas bija Amandai Zahui.

Spēle iesākās ar vētrainiem uzbrukumiem abu komandu izpildījumā - ja sākumā precīzākas bija zviedrietes, tad turpinājumā ar Elīnas Dikeulakas un Paulas Strautmanes palīdzību izdevās panākt līdzsvaru uz rezultāta tablo (8:8). Ceturtdaļas turpinājumā sekoja desmit punktu izrāviens pretinieču izpildījumā, kuru izdevās apturēt vienīgi ceturkšņa priekšpēdējā minūtē, kad P.Strautmane panāca 10:18. Spēles pirmā nogriežņa noslēgumā Aija Brumermane un Digna Strautmane sadeldēja pretinieču pārsvaru līdz sešiem punktiem (14:20), bet pirmā desmitminūte tika zaudēta ar 14:23.

Arī spēles otrajā nogrieznī latvietes nespēja neitralizēt pretinieču uzbrukumus, kā rezultātā ceturtdaļas vidū Zviedrijas pārsvars sasniedza jau 18 punktus (36:18). Vēl pāris veiksmīgi Zviedrijas uzbrukumi deva viņām jau 23 punktu handikapu (41:18). Sāncenšu sasniegtā piezīmju norma deva mājiniecēm iespējas izpildīt soda metienus, kuru realizācija nebija pietiekami laba, lai kaut nedaudz sadzēstu zviedriešu pārsvaru. Tikai pirmā puslaika pēdējā minūtē latvietes realizēja pirmo tālmetienu, Katei Krēsliņai panākot 23:45 - rezultātu, ar kādu noslēdzās pirmais puslaiks.

Otrais puslaiks Latvijai sākās cerīgi ar četru punktu izrāvienu, kuru ar precīziem raidījumiem sekmēja Brumermane un Dikeulaka. Jau puslaika pirmajās divarpus minūtēs latvietes ar agresīvu aizsardzību iekrāja piezīmju normu, taču zviedrietes ar saviem pārkāpumiem ātri apsteidza. Ceturtdaļas otrajā pusē Zviedrija atguva iepriekš gūto 25 punktu pārsvaru. Ar pāris soda metieniem un Ievas Pulveres trejaci starpība nedaudz tika sadeldēta, Latvijai pirmās 30 minūtes zaudējot ar 40:59.

Ceturtajā ceturtdaļā Latvijas basketbolistes nespēja būtiski samazināt Zviedrijas izlases pārsvaru, kas svārstījās 20 punktu robežās. Mača noslēdzošajā ceturksnī mājinieces uzlaboja savu precizitāti no soda metienu līnijas, taču ar to nepietika, lai atspēlētos, un tika ciests zaudējums ar 62:77.

Vēlāk plkst.21 sāksies Lielbritānijas un Melnkalnes astotdaļfināla mačs, kura uzvarētāja ceturtdaļfināla tiksies ar Ungāriju.

Tikmēr otrdien notiks astotdaļfināli, kuros tiksies Itālija un Krievija, kā arī Beļģija un Slovēnija, šo dueļu uzvarētājām ceturtdaļfinālos tiekoties attiecīgi ar Spāniju un Franciju.

Turnīra pirmajā mačā Latvija ceturtdien ar 60:74 zaudēja Lielbritānijai, piektdien ar 82:74 pārspēja Ukrainu, bet svētdien ar 56:59 piekāpās Spānijai.

Latvietes A apakšgrupā ieņēma trešo vietu, tādējādi viņām ceturtdaļfinālā jātiekas ar B apakšgrupas otru spēcīgāko komandu Zviedriju. Zviedrietes turnīra ievadā ar 67:51 pārspēja Melnkalni, pēc tam ar 64:71 piekāpās Čehijai, bet noslēgumā pirmdien ar 65:71 atzina Francijas pārākumu.

Zviedrietes pēc viena turnīra pārtraukuma atgriezušās Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tieši Zviedrija bija Latvijas puses izvēlētā partnere, tāpēc tā automātiski bez izlozes tika iekļauta vienā no Rīgas apakšgrupām.

Sarkanbaltsarkano karogu Eiropas čempionātā pārstāvēja Elīna Dikeulaka, Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere, Laura Ikstena, Digna Strautmane, Paula Strautmane, Lūize Šepte un Zenta Meļņika, bet jau turnīra pirmajā spēlē nopietnu traumu guva Kristīne Vītola, kurai sacensības noslēdzās priekšlaicīgi.

Ikstenai, Šeptei un D.Strautmanei šī bija debija Eiropas čempionātā. Tiesa, D.Strautmane pērn pārstāvēja Latviju Pasaules kausa izcīņā.

Ar vislielāko pieredzi šajā izlasē bija Brumermane, kurai šis bija sestais Eiropas čempionāts karjerā. Viņa, tāpat kā Dikeulaka, spēlējusi arī 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs un 2018.gada Pasaules kausa izcīņā.

Latvijas izlasei šajā čempionātā nevarēja palīdzēt Kitija Laksa, kurai ir ilgstošs rehabilitācijas process pēc rudenī gūtās smagās traumas, kā arī personīgu iemeslu dēļ nespēlēja Anete Šteinberga. Līdz pēdējam starp kandidātēm bija arī Aija Putniņa, taču viņai neizdevās izdziedēt savainojumu, kā rezultātā Latvija palika bez vēl vienas no potenciālajām līderēm.

Pēc pilsonības nepiešķiršanas no pretendentēm spēlēšanai valstsvienībā tika atskaitīta amerikāniete Šeja Pedija.

Zviedrijas izlases sastāvā pazīstamākā basketboliste ir centra spēlētāja Amanda Zahui, kura kopš 2016.gada ir Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas Ņujorkas "Liberty" paspārnē. Zahui pirms došanās uz Rīgu paguva uzspēlēt deviņās WNBA spēlēs, 15.jūnija mačā gūstot 37 punktus.

Eiropā viņa aizvadītajā sezonā pārstāvēja Ungārijas klubu Šopronas "Uniqa", kas bija Latvijas vienības "TTT Rīga" pretiniece FIBA Eirolīgas pamatturnīrā. Mačā Šopronā Zahui, veicot kustību ar bumbu, salauza Brumermanei degunu.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Vispirms latvietes pārbaudes turnīrā Spānijā ar 51:77 zaudēja mājiniecēm un ar 79:65 pārspēja Ungāriju. Nākamajā mačā, "rozā lentītes" spēlē, kas vienlaicīgi bija Guntas Baško atvadu duelis, Latvijas basketbolistes ar 47:62 atzina Turcijas pārākumu.

Turpinājumā pašmāju basketbolistes devās uz turnīru Prāgā, kur izcīnīja trīs uzvaras - 85:62 pār Bosniju un Hercegovinu, 69:63 pār Čehiju un 69:63 pār Ungāriju. Pēc tam latvietes atgriezās mājās, kur pagājušajā ceturtdienā ar 74:56 uzveica Ķīnu, bet sestdien pēdējā pārbaudes mačā ar 79:80 sīvā cīņā piekāpās Slovēnijai.

Latvijas basketbolistes cīņā veda galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, kuram palīdzēja Aigars Nerips, Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons. Izlases ģenerālmenedžeres pienākumus pēc karjeras beigām pilda Baško.

Zībarta vadībā liela daļa no izlases basketbolistēm aizvadītajā sezonā spēlēja "TTT Rīga" komandā, kuras sastāvā sasniedza Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas ceturtdaļfinālu. "TTT Rīga" komandu no Eiropas čempionāta dalībniecēm pārstāvēja Pulvere, Krēsliņa, Brumermane, Pilābere un Vītola. Elīna Dikeulaka sezonu uzsāka ziemā, spēlējot Polijā, kur maizei pelnīja arī Ikstena. Tikmēr māsas Strautmanes un Šepte basketbola prasmes kaldināja Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), Jākabsone spēlēja Vācijā, bet Meļņika - Itālijā.

Eiropas 37.meistarsacīkstes sieviešu komandām notiks līdz 7.jūlijam. Rīgā notika divi no četriem grupu turnīriem, kā arī norisināsies divas no četrām astotdaļfināla spēlēm. Divi grupu turnīri risinājās Serbijas pilsētās Nišā un Zreņaninā, savukārt ceturtdaļfināli, pusfināli un medaļu cīņas risināsies Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas finālturnīrā startēja devīto reizi, tai skaitā astoto reizi pēc kārtas (1999, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019). Lielākie sasniegumi bijusi ceturtā vieta 2007.gadā, kā arī divreiz izcīnīta sestā pozīcija (2005, 2017).

Eiropas čempionāta pirmo sešu vietu ieguvējas nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Latvija kontinenta meistarsacīkstes uzņems otro reizi vēsturē - pirmā reize bija 2009.gadā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Elīna Dikeulaka (Vroclavas "Šlenza", Polija), Ilze Jākobsone ("Freiburg", Vācija), Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida"), Laura Ikstena (Sedlces PGE MKK, Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika (Sanmartīno "Fila", Itālija). 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu