Slēdz Viļņas Luķišķu cietumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Lietuvā otrdien, 2. jūlijā, paredzēts oficiāli slēgt Viļņas Luķišķu cietumu un izmeklēšanas izolatoru, no kura pirmdien uz citām ieslodzījuma vietām pārvesti pēdējie ieslodzītie, paziņojusi Tieslietu ministrija.

Luķišķu cietuma ēku kompleksā, kas kopš 2002. gada iekļauts Kultūras vērtību reģistrā, ir sešas celtnes, kas atrodas Viļņas centrā netālu no Seima, Lietuvas Augstākās tiesas, Nacionālās Martīna Mažvīda bibliotēkas un Ārlietu ministrijas. Šo kompleksu veido cietums un slimnīca, ražošanas ēka, administrācijas ēkas un baznīca.

Kā paziņojis tieslietu ministrs Elvins Jankevičs, tuvākajā laikā šīs ēkas tiks nodotas Finanšu ministrijai pakļautajam valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājam "Turto bankas" ("Īpašumu banka"). "Tad arī tiks lemts, vai šo objektu pārdot, bet tas jau vairs nav mūsu ministrijas kompetencē," viņš piebildis.

Norādīts, ka divu nedēļu laikā tiks rīkota diskusija par to, kas turpmāk varētu atrasties bijušajās cietuma telpās.

"Ceram, ka vismaz daļa šā objekta tiks pārdota un mēs iegūsim līdzekļus, par kuriem ieslodzījuma vietu tīklu varētu padarīt efektīvāku. Taču neatkarīgi no tā, vai šī vieta tiks pārdota, vai varbūt te atradīsies kāds sabiedrisks objekts, svarīgākais lai cilvēki pilsētas centrā neredzētu dzeloņstieples," spriedis ministrs.

Vēl gada sākumā Luķišķēs atradās gandrīz 700 notiesātie vai aizdomās turētie, kas pakāpeniski pārvesti uz apcietinājuma vietām citur Lietuvā.

Pēc tieslietu ministra teiktā, uz citurieni pārvestie cietumnieki turpina izciest sodu tādos pašos apstākļos kā Luķišķēs.

Luķišķu izolatoru pārcelt ārpus Viļņas jau mēģinājušas arī iepriekšējās valdības, taču bez panākumiem. Iepriekšējais mēģinājums cieta neveiksmi 2015.gadā, kad saistībā ar aizdomām par necaurskatāmu iepirkuma konkursu un nespēju vienoties par cenu izjuka plāns pārcelt to uz Kauņas rajona Pravienišķēm, kur jau atrodas liela labošanas iestāde.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu