Kāpēc labradori vienmēr grib ēst? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Suņiem patīk ēst. Dažiem vairāk nekā citiem, tomēr Labradoras retrīveri ir galējie ēdiena bezdibeņi. Tāpēc zinātnieki pacentušies izpētīt šo suņu genomu un atraduši gēnu variantu, kas varētu izskaidrot labradoru mūžīgo kāri pēc ēdiena.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Cell Metabolism", rakstīts, ka suņu liekais svars nav bieži apspriests temats, tomēr ir arvien pieaugoša problēma. ASV, piemēram, ar lieko svaru mokās no 34 līdz 59 procentiem suņu, un, lai arī tukli suņi ir mīlīgi, tomēr viņu veselībai tas neko labu nedara. Aptaukošanās var suni novest līdz dažādām sirdskaitēm, locītavu problēmām, diabēta un pat krietni saīsināt suņa dzīves ilgumu.

Dažu sugu pārstāvji, piemēram, melnie un šokolādes krāsas labradori, kā arī zeltainie retrīveri ir lielāka aptaukošanās riska priekšā nekā citu sugu pārstāvji. Tas ir tāpēc, ka ēdiens tiem ir ārkārtīgi spēcīga motivācija. Šo sugu suņi ar ēdiena palīdzību ir iemācāmi veikt veselu virkni triku. Tomēr, jo vairāk triku, jo vairāk kārumu.

Pētījuma vajadzībām zinātnieki savāca aptuveni 400 pieaugušus labradorus. Daži no tiem bija aptaukojušies, bet citi bija slaidi, tomēr visi suņi bija veselīgi.

Vispirms šie suņi tika nosvērti, bet pēc tam no 33 suņiem tika paņemti siekalu paraugi. Vēlāk suņu saimniekiem bija pētniekiem jāpastāsta par savu suņu ēšanas paradumiem.

Daudzi gēnu varianti šiem labradoriem bija līdzīgi citu suņu šķirņu gēniem, tomēr viens gēnu variants izcēlās. Tā nosaukums ir "POMC", un iepriekšējos pētījumos tas ir saistīts ar apetīti un sāta sajūtu.

Katram sunim var būt viena, divas vai neviena šā gēna kopija.

Jo vairāk šā gēna kopiju ir sunim, jo resnāks un ēdelīgāks tas ir.

Aptuveni 23% labradoru ir vismaz viens šo gēnu variants.

"Cilvēki, kuriem mājās ir labradori, bieži stāsta, ka tie ir kā apsēsti ar ēdienu. To varētu izskaidrot šis gēnu variants," komentēja pētījuma autore Eleanora Rafeina.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu