Avārijas stāvokļa novēršanai Onkoloģijas centrā valdība piešķir 600 000 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Latvijas Onkoloģijas centrs".
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Latvijas Onkoloģijas centrs". Foto: Toms Koklītis/LETA

Valdība otrdien, 2. jūlijā, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Veselības ministrijai (VM) ap 600 000 eiro, lai nodrošinātu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) avārijas stāvoklī esošās ūdensapgādes sistēmas atjaunošanu.

Kā informēja VM, centra ēka ir būvēta un nodota ekspluatācijā 1980.gadā un tajā esošās inženiersistēmas, tostarp ūdens, kanalizācijas, siltumtīkli un elektrotīkli, līdz šim ir ekspluatēti bez pārbūves jau 38 gadus, veicot tikai to remontu ārkārtas gadījumos. Ministrijā skaidroja, ka šīs ēkas inženiersistēmas ir fiziski un morāli novecojušas, turklāt vairākas atrodas pirmsavārijas stāvoklī, tāpēc steidzami būtu veicami to atjaunošanas darbi.

VM konstatējusi, ka jau vairāku gadu garumā, lai novērstu avārijas stāvokli, regulāri nepieciešami finanšu līdzekļi un papildu cilvēkresursu piesaiste steidzamiem remontdarbiem. Piemēram, avāriju novēršanai, jo pastāv augsts risks cauruļu plīsumam, tādēļ, ka atsevišķi cauruļu posmi ir uz sabrukuma robežas.

Kopš daļējas inženiertīklu atjaunošanas brīža arī pārējos LOC korpusos inženierapgādes tīklu stāvoklis ir būtiski pasliktinājies, proti, atbilstoši tehniskajam novērtējam ūdensvada un kanalizācijas tīklu nolietojums sasniedzis 90%, kas, VM ieskatā, uzskatāms par avārijas stāvokli.

Šogad tika veikta kritiskā stāvoklī esošo inženierkomunikāciju tehniskā apsekošana, kurā konstatēts, ka LOK ēkas ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas darbības nodrošināšanai un uzlabošanai steidzami nepieciešams veikt virkni darbu, tostarp kritiskā stāvoklī esošo cauruļvadu posmu pārbūvi, esošo cauruļvadu stiprinājumu papildināšanu, visa ūdens ievada mezgla pārbūvi un daudzus citus pasākumus.

VM atgādināja, ka onkoloģisko slimību ārstēšana noteikta kā valsts prioritāte, tomēr, neveicot iekšējo inženiertīklu atjaunošanu, paaugstinās risks iekārtu bojājumiem, pakalpojumu sniegšanas pārtraukumiem, turklāt var samazināties arī sniegto pakalpojumu kvalitāte.

Prognozētās ūdensvada un kanalizācijas sistēmas, kā arī siltummezgla atjaunošanas izmaksas ir 600 097 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu