Jūnijs bijis karstākais novērojumu vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas karstums. Ilustratīvs attēls.
Francijas karstums. Ilustratīvs attēls. Foto: SIPA/Scanpix

Pagājušais mēnesis bijis karstākais jūnijs, kopš uzsākta temperatūras reģistrēšana, liecina otrdien, 2. jūlijā, publiskotie satelīta dati.

Gaisa temperatūrai pieaugot visā pasaulē, Rietumeiropu skāris rekordspēcīgs karstuma vilnis.

Eiropas Savienības (ES) Zemes novērošanas programmas "Copernicus" dati no visas pasaules liecina, ka Eiropā gaisa temperatūra jūnijā bija par apmēram diviem grādiem pēc Celsija skalas augstāka par normu.

Visā pasaulē gaisa temperatūra bija par 0,1 grādu augstāka nekā iepriekšējais jūnija rekords.

Pagājušajā nedēļā karstuma vilnis gāza karstākās dienas rekordus daudzviet Eiropā, ko sasniedza svelme no Sahāras tuksneša. Francijā, Vācijā, Spānijas ziemeļos un Itālijā gaisa temperatūra par desmit grādiem pēc Celsija skalas pārsniedza normu.

"Copernicus" eksperti atzinuši, ka rekordkarsto mēnesi nevar tieši saistīt ar klimata pārmaiņām, bet nesaistītas starptautiskas zinātnieku grupas analīze, kas arī publicēta otrdien, liecina, ka globālās sasilšanas rezultātā karstuma viļņu iespējamība pieaugusi piecas reizes.

Savienojot satelīta datus ar vēsturiskajiem temperatūru grafikiem, "Copernicus" secinājusi, ka šā gada jūnijs bijis par trim grādiem pēc Celsija skalas karstāks nekā vidējais bāzes rādītājs 19. gadsimta otrajā pusē.

"Mūsu dati liecina, ka temperatūras Eiropas dienvidrietumos jūnija pēdējā nedēļā bija neierasti augstas," paziņoja "Copernicus" vadītājs Žans Noels Tepo.

"Lai gan tas bija izņēmums, visticamāk, tamlīdzīgi notikumi nākotnē atkārtosies biežāk saistībā ar klimata pārmaiņām," viņš piebilda.

» Slāpes, reiboņi un nāve. Kāpēc Eiropu pārņēmis karstuma vilnis? 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu