Kā izvēlēties telti?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Vasara ir tas periods, kad brīvdienas bieži vien tiek pavadītas nakšņojot pie dabas. Vai tas ir draugu kompānijas pikniks, vai uzņēmuma sporta spēles, vai romantiks zvaigžņu vērošanas izbrauciens, secinājums ir viens - nekas no tā nav iedomājams bez gana kvalitatīvas un ērtas telts.

Telšu veidi

Pamatā teltis dalās vairākās kategorijās - pēc to izmantošanas veidiem, cilvēku skaita ietilpības un sezonalitātes. Pēc izmantošanas veidiem izšķir kempinga, vasaras, piedzīvojumu, ekspedīciju un ceļojumu teltis.

Vasaras teltis labi piemērotas īsiem pārbraucieniem un nakšņošanai siltos apstākļos, parasti tās nav ar lielu mitrumizturības rādītāju, tādēļ tās vairāk piemērotas tiem cilvēkiem, kas reti plāno nakšņot pie dabas, bet lieti noderēs tiem, kam uz ātru roku vajadzīga vienvietīgā vai divvietīgā telts, piemēram, ja plānots atpūsties pie dabas tikai vienu reizi un vēlāk par to aizmirst.

Kempinga teltis ir izmērā lielākas un vairāk derēs aktīvām draugu kompānijām un ģimenēm, kas plāno doties biežos izbraucienos ar auto un, kam svarīga telts lielā ietilpība.

Piedzīvojumu telts derēs tiem, kas plāno regulāru nakšņošanu pie dabas, turklāt plāno to darīt ne tikai vasarā, bet arī pārējos gadalaikos. Kā jau vēsta nosaukums, ekpedīciju un ceļojumu telts paredzēta ārvalstu apmeklēšanai, kad klimatiskie apstākļi var būt visdažādākie un svarīga ir īpašā telts noturība pret sniegu, lietu un vēju, parasti šīs teltis ir vissezonas un paredzētas kaislīgiem pasaules apceļotājiem.

Lietas, kas noteikti jāņem vērā, izvēloties telti:

Telts svars

Jāatceras, ka teltij jābūt arī gana vieglai, ērti saliekamai un pārnēsājamai. Tāpēc, pirms iegādāties telti, jāpievērš sevišķa uzmanība tās tehniskajos parametros norādītajam svaram. Protams, telts svaram nav īpašas nozīmes, ja pārgājienā plānots doties ar automašīnu, tomēr smagas telts nešana pārgājiena apstākļos, kad gari ceļa gabali mērojami kājām, var tikai apgrūtināt.

Augsta mitrumizturība

Laika apstākļi mēdz būt mainīgi un neparedzami, tādēļ, lai pārgājiena laikā nenāktos piedzīvot nepatīkamus brīžus, līdzi jāivēlas ņemt telti ar pēc iespējas lielāku mitrumizturību. Pirms iegādāties telti šim rādītājam jāpievērš sevišķa uzmanība. Sīku lietutiņu, protams, pārdzīvos arī telts, kuras mitrumizturības rādītājs ir 1000 mm, tomēr, ja nevēlamies samirkt stiprās lietus gāzēs, tad jāizvēlas telts ar vismaz 2000 mm mitrumizturības rādījumu.

Ventilācija

Kad nakšņojam teltī, svārstoties gaisa temperatūrai un gadījumos, ja teltī nakšņo vairāk par diviem cilvēkiem, rodas kondensāts, kas liek tur justies kā pirtī un krietni apgrūtina elpošanu. Tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš telts ventilācijas sistēmai. Sevišķi labi, ja teltij ir divas izejas, kas nozīmē, ka ventilācija teltī noritēs godam. Tāpat jāatceras, ka vasarās, sevišķi pie dabas krūts, mūsu miegu apgrūtinās uzbāzīgie odi, tādēļ teltij noteikti jābūt aprīkotai ar pretodu tīklu.

Stabila konstrukcija

Svarīgi ir tas, lai telts konstrukcija būtu viegli stabilizējama ar loku un atsaišu palīdzību. Daudz stabilāka un noturīgāka pret visiem dabas apstākļiem būs telts ar krustveida lokiem, jo vairāk loku ir ieplānots telts konstrukcijā, jo stabilāka tā būs. Telts loki tiek ražoti no dažādiem materiāliem un no tā arī būs atkarīgs telts kalpošanas ilgums. Stikla šķiedras un alumīnija telts loki būs noturīgāki un kalpos daudz ilgāk, nekā plastmasas.

Kur iegādāties labu telti?

Dažādas tūrisma preces un, protams, teltis, plašā klāstā pieejamas interneta veikalā 220.lv. Šeit sev kāroto tūrisma inventāru un viegli pārskatīt izmantojot meklēšanas filtrus, tāpēc plašajā klāstā ir ļoti vienkārši orientēties un nav jāuztraucas par ilgstošu kārotās preces gaidīšanu.

Preču piegāde iespējama visā Latvijas teritorijā, jau nākamajā dienā, bet bez maksas saņemt preci iespējams 220.lv veikalos Daugavgrīvas ielā 114 un Ģertrūdes ielā 94a.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu