"Kad piedevu, jutos brīva no Aušvicas." Mirusi "Nāves eņģeļa" Mengeles eksperimentos reiz izdzīvojusī Eva Kora (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Eva Mozesa Kora ir piedzīvojusi Aušvicas koncentrācijas nometnes šausmas. Viņa kopā ar savu dvīņumāsu bija nonākusi bēdīgi slavenā Jozefa Mengeles rokās, bet abas meitenes izdzīvojušas. Ceturtdien, 4. jūlijā, 85 gadu vecumā Eva mirusi, vēsta "Guardian". 

Eva ceturtdien, 4.jūlijā, devusies braucienā uz Polijas pilsētu Krakovu, ikgadējā muzeja organizētā braucienā, kas iekļāva arī koncentrācijas nometnes "Aušvica" apciemojumu.

"Mēs esam dziļi apbēdināti par Evas Koras nāvi, kura pārdzīvojusi tik daudz šajā dzīvē," raksta holokausta muzejs un izglītības centrs savā sociālā tīkla "Twitter" kontā.

Aušvicas pilsētas vēstures muzejs paziņojuši, ka pirms nedēļas vēstures arhīvam ir pievienojuši Evas pēdējās liecības par traģiskajiem notikumiem.

Sociālajā tīklā "Facebook" pirms kāda laika parādījušies atklāti videoieraksti, kuros Eva atklāj savas pārdomas par piedzīvoto Aušvicas nometnē. Vienā no pēdējiem publicētajiem ierakstiem Eva publicēja skaļu paziņojumu.

"Es piedevu nacistiem un tagad jūtos brīva no Aušvicas traģēdijas, kas bija jāpiedzīvo man un manai māsai," teica Eva vienā no pēdējiem videoierakstiem, kas publicēti viņas "Facebook" lapā. 

Publicētajos video, kuros Eva stāstīja par savu un dvīņumāsas pieredzi bēdīgi slavenā ārsta Jozefa Mengeles rokās, viņa atklājusi - abām tolaik bija 10 gadi un briesmīgo ārstu Mengeli esot apbūris fakts, ka māsas ir dvīnes. 

Ārsts Jozefs Mengele Aušvicā bija viens no galvenajiem, kurš izvēlējās nometnē esošās personas, kas nosūtāmas uz gāzes kamerām. Tāpat vēstures liecības vēsta, ka viņš veica neapstiprinātus un bieži vien nāvējošus eksperimentus ar ieslodzītajiem. 

Viņu iesauca par "nāves eņģeli". 

Eva spilgti atstāstīja Aušvicas koncentrācijas nometnē piedzīvoto, kad ārsts Mengele viņām veica dažādas medicīniskas manipulācijas. Kad Eva mocījusies no augstas temperatūras, viņa redzējusi, kā Mengele pie viņas gultas sarkastiski smējies.

"Žēl gan, ka viņa ir tik jauna. Viņai ir atlikušas tikai divas nedēļas," tā esot teicis ārsts. 

1945. gada 27. janvārī Sarkanā armija atbrīvoja Aušvicas ieslodzītos.

"Viņi smaidīja un deva mums šokolādi, cepumus un apskāvienus. Tā bija mūsu pirmā brīvības garša," stāstīja Eva. 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu