Irāna pārsniedz kodolvienošanās noteiktos urāna bagātināšanas ierobežojumus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Irāna palielina urāna bagātināšanas līmeni, pārsniedzot 2015.gada kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus, svētdien, 7. jūlijā, pavēstīja Irānas valdības pārstāvis sakariem ar presi Ali Rabei.

Šis solis, kas paredz attīrīšanu, pārsniedzot 2015. gada vienošanas nosacījumu 3,67% atzīmi, tiek sperts, neraugoties uz Eiropas Savienības un ASV iebildumiem. Tiesa gan, Vašingtona jau pati vienošanos pērn vienpusējā kārtā pameta un noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Irānas prezidents Hasans Ruhani par Irānas apņemšanos šajā virzienā paziņoja jau 8. maijā - tieši gadu pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps vienpusējā kārtā bija no starptautiskās vienošanās izstājies.

Irānas prezidents sacīja, ka šis solis tiek īstenots, jo pārējās vienošanās puses nav izpildījušas savu solījumu palīdzēt Irānai apiet ASV smagās sankcijas, kas tika noteiktas gada otrajā pusē.

Francijas prezidents Emanuels Makrons sestdien telefonsarunā Ruhani pauda "nopietnas bažas" par vienošanās vājināšanas risku un tā sekām, teikts Elizejas pils paziņojumā.

Tomēr līderi vienojušies "līdz 15. jūlijam izpētīt nosacījumus visu pušu dialoga atsākšanai", teikts paziņojumā. Makrons konsultēsies ar Irānas līderiem un starptautiskajiem partneriem, lai tuvāko dienu laikā panāktu "nepieciešamo deeskalāciju".

» Gibraltārā ar Lielbritānijas karaflotes jūrnieku atbalstu aizturēts Irānas naftas tankkuģis

Šobrīd nav skaidri zināms, cik lielā mērā Irāna ir gatava palielināt urāna bagātināšanu.

Irānas augstā līdera ajatollas Ali Hamenei vecākais padomnieks piektdien ļāva noprast, ka tā varētu sasniegt 5%.

Ruhani trešdien uzsvēra, ka Irāna "ir bijusi un ir 100% apņēmības pilna izpildīt kodolvienošanos", tomēr tai jābūt abpusēji izdevīgai. Viņš pieprasīja "atgriezties pie loģikas, likumiem, atzītiem līgumiem un Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcijām".

Eksperti lēš, ka līdz ieroča līmeņa sasniegšanai urānam ir jābūt bagātinātam vismaz 90% apmērā.

Teherāna 8. maijā paziņoja, ka tā aptur divu 2015. gada solījumu izpildi, un izvirzīja Eiropai, Ķīnai un Krievijai divu mēnešu ultimātu, lai tās palīdzētu Irānai apiet ASV noteiktās sankcijas un pārdot naftu, pretējā gadījumā draudot atteikties no vēl diviem apņemšanās punktiem.

Pirmdien Irānas bagātinātā urāna krājumi pārsnieguši 300 kilogramu ierobežojumu, ko nosaka 2015. gadā ar pasaules lielvarām noslēgtā kodolvienošanās

Pērn Vašingtona vienpusējā kārtā izstājās no vēsturiskās vienošanās un noteica Irānai sankcijas, ASV prezidentam Donaldam Trampam cenšoties panākt Irānas reģionālās politikas maiņu. Eiropas valstis iebilda pret ASV lēmumu un vairākkārt aicinājušas Irānu nepārkāpt vienošanos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu