Eksperts: Brīvi pieejams WiFi viesnīcās var būt hakeru zelta bedre

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik

Eksperts brīdina, ka brīvi viesnīcās brīvi pieejami WiFi tīkli ir ļoti neaizsargāti, tādēļ esot vērts ieguldīt virtuālajos privātajos tīklos jeb VPN, raksta "The Guardian".

Tehnoloģiju eksperts Džons Nautons stāsta, ka šajā kontekstā cilvēkus var iedalīt divās grupās. Vieni ir jauki un viegli uzticās, un cenšas citos saskatīt labāko. Tehnoloģijas viņiem šķiet mulsinošas un biedējošas, un viņi nespēj iedomāties, kāpēc lai kādu interesētu, ko viņi dara tiešsaistē.

Otri savukārt ir nejauki un aizdomīgi. Viņi tic, ka daudzi citi cilvēki vēlas pasākt kaut ko nejauku. Ieraugot brīvi pieejamu tīklu, viņi sajūt briesmas.

Eksperts norāda, ka šajā situācijā diemžēl taisnība ir otrajai grupai. Viesnīcu bezvadu tīkli ir iekārojams kumoss hakeriem. Daudzi viesnīcu lielākie spēlētāji, piemēram, "Hilton" un "Mariott", pēdējos gados ir ziņojuši par datu uzlaušanu.

Lielākā daļa šādu uzbrukumu ir mērķēti uz īpašuma uzturēšanas sistēmām, ko izmanto rezervāciju veikšanai, atslēgu izsniegšanai un viesu datu, tai skaitā kartes datu, uzglabāšanai.

Hakeru grupa, kas bija noalgota kādas viesnīcas drošības sistēmu pārbaudei, visai viegli tikai tai garām. Iespraužot datorā viesnīcas numurā esošo Smart TV kabeli, viņiem izdevās iekļūt viesnīcas sistēmā. Tajā tiek uzglabāti dati par viesu norēķiniem vairāku gadu garumā.

Melnajā tirgū "Visa" kredītkartes numuru ar augstu kredītlimitu var pārdot par nieka 20 dolāriem.

Nautons apgalvo, ka šādi trūkumi drošībā ir skaidrojami ar viesnīcu klientu vēlmēm. Ierodoties galamērķi, viesi nevēlas nodarbināt prātu ar garām parolēm un sarežģītiem lietotājvārdiem, tādēļ viesnīcas piedāvā vienkāršāko risinājumu. Tas arī ir iemesls, kāpēc viesnīcas ir tik iecienīts mērķis hakeru vidū.

Eksperts stāsta, ka vienīgais efektīvais veids, kā sevi aizsargāt ceļojot, ir instalēt VPN visāš ierīces, kas tiek ņemtas līdzi.

Drošības tajā izmanto protokolu tunelēšanas šīfrēšanu, lai nodrošinātu konfidencialitāti, bloķējot pārķeršanas un pakešu zādzības, atļaujot lietotājam autentificējot bloķēt māņu pieslēgvietas, kā rezultātā nodrošinot ziņu viengabalainību un pasargājot sūtītās ziņas no pārveidošanas.

VPN lielākais trūkums gan ir tāds, ka tie maksā naudu, tomēr Nautons norāda, ka savā un datu drošībā ir vērts ieguldīt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu