Britu muzejs: Nolaupītie senatnes priekšmeti tiks atdoti Irākai un Afganistānai atpakaļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Britu muzejs nodod atpakaļ Babilonas kudurru un citus priekšmetus.
Britu muzejs nodod atpakaļ Babilonas kudurru un citus priekšmetus. Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijā konfiscētie senatnes priekšmeti, kas nolaupīti Irākā un Afganistānā, tiks nogādāti atpakaļ to izcelsmes valstīs, pirmdien, 8. jūlijā, pavēstīja Britu muzejs.

Londonā bāzētais muzejs pavēstīja, ka ir strādājis kopā ar likumsargu struktūrām, arī robežsardzi un galvaspilsētas Metropoles policiju, lai panāktu, ka senatnes priekšmeti, kas neseno konfliktu laikā kontrabandas ceļā izvesti, tiktu nogādāti atpakaļ.

"Diemžēl šis darbs šobrīd ir pat lielāks nekā agrāk," sacīja muzeja direktors Hartvigs Fišers.

Uz Afganistānu cita starpā tiks nosūtītas Gandhāras skulptūras, kas 2002. gadā nelegāli izvestas uz Lielbritāniju.

Irākā atpakaļ tiks nogādāti 154 Senās Divupes māla plāksnīšu ķīlraksta teksti, kas konfiscēti 2011. gadā pie ievešanas valstī.

Šie teksti tapuši no sestā līdz ceturtajam gadsimtam pirms mūsu ēras.

"Britu muzejs intensīvi strādājis ar likumsargu struktūrām, lai identificētu un nogādātu atpakaļ Irākā un Afganistānā neseno konfliktu gaitā nolaupītos priekšmetus, un šie ir vienkārši brīnišķīgi piemēri," runājot par Divupes māla plāksnītēm, sacīja Fišers.

Britu muzejs arī iesaistījies projektā, kura mērķis ir nogādāt atpakaļ no Ēģiptes un Sudānas nelegāli izvestos senatnes priekšmetus.

Tiesa gan, muzejs arī izpelnījies pārmetumus par to, ka vairākus senatnes mākslas darbus, par kuru piederību saglabājas domstarpības, nav nodevis atpakaļ to izcelsmes valstīm. Lielāko uzmanību izpelnījies strīds ap Senās Grieķijas marmora skulptūru kolekciju - tā dēvēto Elgina marmoru -, uz kuru pretendē arī Grieķija

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu