Igaunijas ārlietu ministrs kritizē Krievijas ieceri ar salūtu atzīmēt Tallinas ieņemšanas gadadienu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Salūts dažādās pasaules valstīs
Salūts dažādās pasaules valstīs Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu plāno izsaukt Krievijas vēstnieku Igaunijā Aleksandru Petrovu sniegt paskaidrojumu par Krievijas plāniem organizēt salūtu 22. septembrī, ko viena puse uzskata par Tallinas atbrīvošanas no fašistiskās Vācijas spēkiem dienu, bet otrai pusei tā ir Igaunijas galvaspilsētas okupācijas diena, otrdien, 9. jūlijā, vēstīja laikraksts "Postimees".

"Šodien Krievijas Federācijas paziņotais par salūta organizēšanu 75. gadadienā kopš Tallinas okupācijas ir provokatīvs solis," sociālās saziņas vietnēs rakstīja Reinsalu.

"Otrais pasaules karš Igaunijas Republikai nozīmē gan vācu, gan padomju okupāciju," viņš turpināja.

Reinsalu noradīja, ka bez ievērības nedrīkst atstāt vēlmi Tallinas okupāciju atzīmēt ar salūtu kā uzvaras dienu. "Lūdzu Ārlietu ministriju saistībā ar šo solu izsaukt vēstnieku un izteikt protestu Krievijas Federācijas vēstniecībai Tallinā," ministrs rakstīja.

"Igaunijas Republikas tiesiskās nepārtrauktības neaizskaramība ir mūsu valstiskuma pamats gan šodien, gan rīt. Šis solis apaļu gadadienu kontekstā ir vēl ciniskāks, jo šogad aprit arī 80. gadadiena kopš Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas," atgādināja Reinsalu.

Krievijas Rietumu militārais apgabals otrdien paziņoja, ka šogad un nākamgad Maskavā notiks 17 salūti, lai atzīmētu 75 gadadienu kopš padomju karaspēka ieiešanas dažādu valstu galvaspilsētās.

Sestdien plkst. 22 ar 50 salūta šāvieniem Maskavas Poklannajas kalnā tiks atzīmēta Viļņas ieņemšana 1944. gada 13. jūlijā.

13. oktobrī paredzēts salūts, lai atzīmētu Rīgas ieņemšanu. Tāpat paredzēti salūti vēl vairāku citu Centrālās un Austrumeiropas valstu galvaspilsētu ieņemšanas gadadienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu