Roņi Dzintars un Saulkrasts atgriežas īstajās mājās - Baltijas jūrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX/REUTERS

Piektdien, 12. jūlijā, plkst. 12, no Ventspils ostas, ar ūdenslīdēju kuģa "Neptūns" starpniecību Baltijas jūrā nogādāti divi pelēkie roņi, kuri kopš agra pavasara uzturējās Rīgas zooloģiskajā dārzā, informē zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Pēc viņa teiktā, roņi ir atguvuši spēkus un ir gatavi sākt patstāvīgu dzīvi brīvībā, Baltijas jūras ūdeņos.

Viens no roņiem uz zoodārzu tika atvests 7. martā un, pēc atrašanas vietas, nosaukts par Saulkrastu. Otrs ronis zoodārzā ir kopš 23. marta un līdzīgā veidā ieguvis vārdu Dzintars.

Lielkalns atgādina, ka šajā pavasarī Rīgas zoodārzs uzņēma vairāk nekā 20 jūras krastā atrastus ievainotus vai galēji novārgušus pelēko roņu mazuļus, kā arī vienu pogaino ronēnu Krapu no Pērnavas.

To izaugušo ronēnu, kuriem neizdodas atrast jaunas mājas zoodārzos, palaišana jūrā tiek praktizēta jau daudzus gadus un, balstoties citu valstu speciālistu pieredzē, dod jaunajiem dzīvniekiem visai reālu iespēju atgriezties dabā, skaidroja Lielkalns.

"Desmit līdz 15 kilometru attālumā no krasta, tālu no cilvēku iemīļotajām pludmalēm, jūrā izlaistajiem 40 līdz 50 kilogramus smagajiem roņiem ir pietiekamas tauku rezerves, lai tie pat vairākas nedēļas varētu mācīties iegūt barību paši," pauda eksperts.

Vēl divi rehabilitētie pelēkie roņi jūnijā tika nosūtīti uz Belgradas zooloģisko dārzu Serbijā, bet šī mēneša beigās vēl divus roņus gaida ceļš uz zoodārzu Ukrainā. Savukārt par pogaino roni Krapu, kas tika atvests no Igaunijas, interesi izrādījis Klaipēdas jūras muzejs un tā pārcelšanās uz jaunajām mājām gaidāma septembra sākumā.

Par atbalstu roņu glābšanā un barošanā zoodārzs pateicību pauž Dabas aizsardzības pārvaldei, Ventspils pilsētai, kā arī iedzīvotājiem.

Foto: No drošas nāves izglābtie ronēni gatavi atgriezties īstajās mājās - Baltijas jūrā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu