Vatikāna kapeņu mistērija: meklējot pazudušu meiteni, atrod divus tukšus kapus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Neizskaidrojama pusaudzes pazušana, pavedieni, anonīmas vēstules un Vatikāna kapeņu atvēršana - gluži kā spriedzes filma kādai ģimenei izvērtusies pirms 36 gadiem pazudušās meitas meklēšana. Lai arī pagājis tik ilgs laiks, ģimene vēl joprojām mēģina šo noslēpumaino lietu atrisināt, vēsta BBC.

15 gadus vecā Emanuela Orlandi 1983. gada 22. jūnijā bija ceļā uz mājām pēc flautas spēles nodarbības. Viņa pēdējoreiz tika redzēta autobusa pieturā Romas centrā, bet pēc tam - vairs ne miņas, it kā meitene būtu izkūpējusi gaisā. Kaut arī kopš liktenīgās dienas pagājuši jau 36 gadi, viņas ģimene joprojām nav atmetusi cerību, ka kādreiz uzzinās patiesību, kas ar meiteni notika. Kad Orlandi ģimene šī gada martā saņēma anonīmu vēstuli, šķita, ka lieta varētu būt pietuvojusies atrisinājumam.

Foto: EPA/Scanpix

Pazudušās meitenes ģimene gadu desmitiem dzinusies pa pēdām dažādiem pavedieniem un baumām.

"Daudzi man teikuši, lai liekos mierā. Lai baudu savu dzīvi, lai vairs par to nedomāju," raidorganizācijai BBC stāsta Emanuelas vecākais brālis Pjetro.

"Bet es to nespēju. Man nebūs miera, kamēr šī lieta nebūs atrisināta."

2019. gada martā Orlandi ģimene saņēma anonīmu vēstuli, kurā atradās fotogrāfija - kāds kaps ar eņģeļa skulptūr Vatikāna Teitoņu kapsētā, kur galvenokārt tika apglabāti vācu izcelsmes katoļu institūciju darbinieki. Nepiederošas personas kapsētas teritorijā iekļūt nevar.

Orlandi ģimene zināja - vajadzēs saņemt atļauju no Vatikāna, lai varētu pārmeklēt kapsētu. Tomēr atmiņā joprojām bija iepriekšējā neveiksmīgā pieredze. "Pāvesta Franciska laikā mūris kļuvis augstāks. Es viņu satiku dažas dienas pēc ievēlēšanas [2013. gadā], un viņš man pateica: Emanuela ir debesīs," stāsta Pjetro. Vēlāk pāvests vairs neesot piekritis tikties ar pazudušās Emanuelas brāli. 

Ģimene iesniedza Vatikānam formālu prasību atvērt kapenes Teitoņu kapsētā, ko Vatikāna tribunāls apmierināja. Vatikāna preses birojs uzsvēra - policija pārbaudīs versiju, ka Emanuela tikusi apglabāta kapsētā, bet ne viņas pazušanu kopumā, jo tas ir ārpus Vatikāna jurisdikcijas.

Emanuelas brālis pirms kapeņu atvēršanas atzina - viņš cer, ka tajās meitenes mirstīgās atliekas netiks atrastas. 

"Tas satriektu manu māti," viņš skaidroja. "Viņa joprojām dzīvo Vatikānā, tikai 200 vai 300 metru attālumā no tās kapsētas. Man paliek slikti, tikai iedomājoties vien, ka viņa tik ilgus gadus, pašai to nezinot, atradusies pavisam tuvu manai māsai. Patiesībā es pat ceru, ka Emanuelas tur nebūs."

Pjetro pilnībā neizslēdz iespēju, ka viņa māsa varētu būt dzīva. Viņš atklāj, ka pēdējā saruna ar māsu esot beigusies uz nejaukas nots, kaut arī viņiem esot bijušas ļoti tuvas attiecības.

"Pēdējā reize, kad tikāmies, nav pārāk labas atmiņas," viņš norāda. "Mēs sastrīdējāmies, jo viņai bija jāiet uz mūzikas nodarbību. Bija ļoti karsts, un es atteicos doties uz turieni kopā ar viņu, jo man bija citas darīšanas. Viņa aizcirta durvis un aizgāja. (..) Bieži esmu domājis - ja nu es būtu viņu pavadījis?"

Ceturtdien, 11. jūlijā, Vatikāna kapsētā pēc pieprasījuma tika atvērtas divas kapenes. Amatpersonas bija gaidījušas, ka kapos atradīs 1836. gadā mirušās princeses Sofijas fon Hohenlohes un 1840. gadā mirušās princeses Karlotas Federikas no Meklenburgas mirstīgās atliekas.

Taču liels bija viņu pārsteigums, kad kapi izrādījās pilnīgi tukši.

"Pārmeklēšanas rezultāts bija negatīvs. Netika atrastas nekādas cilvēku mirstīgās atliekas vai apglabāšanas urnas," paziņoja Vatikāna runasvīrs Alesandro Gizoti. Kapi tika atvērti Orlandi ģimenes un abu princešu pēcteču klātbūtnē.

Foto: AFP/SCANPIX

Princeses Sofijas kaps veda uz lielu pazemes kambari, taču arī tas bija tukšs.

Vatikāns sola pārskatīt kapsētā 19. gadsimta beigās un pirms 60 gadiem veiktos būvdarbus. Iespējams, ka tas varēs sniegt atbildes uz jauno mistēriju: kāpēc abu 19. gadsimta princešu kapi stāv tukši?

Tomēr tas nepalīdzēs rast Emanuelas lietas atrisinājumu.

Foto: Vatikāna kapeņu atvēršana

Itālijas medijos izskanējušas visdažādākās teorijas par Emanuelas pazušanu. Viena no teorijām - Emanuelu nolaupīja teroristu grupējums, kas tādā veidā centās panākt turka Mehmeta Ali Agdžas, kurš 1981. gadā mēģināja noslepkavot pāvestu Jāni Pāvilu II, atbrīvošanu.

Cita teorija vēstīja, ka Emanuela esot tikusi ierauta mafijas mēģinājumos atgūt lielas naudas summas, kas caur bankrotējušo "Banco Ambrosiano" tika aizdotas Vatikāna Bankai (Emauelas tēvs bija tās darbinieks). 2012. gadā tika atvērts mafiozo Enriko de Pedisa kaps Romas bazilikā, taču tajā netika atrastas Emanuelas DNS pēdas, vēsta "The Guardian".

Pagājušogad būvdarbu laikā Vatikāna vēstniecībā Romā tika atrasti cilvēku kauli. Itālijas medijos sākās drudžainas spekulācijas, ka tie varētu piederēt Emanuelai vai Mirellai Gregori, vēl vienai 1983. gadā pazudušai pusaudzei. Tomēr DNS testu rezultāti to neapstiprināja.

Emanuelas pazušana joprojām ir neatrisināta mīkla. Kad viņa pazuda, policija pieļāva iespēju, ka meitene tikusi nolaupīta un nogalināta vai arī kļuvusi par cilvēktirgotāju upuri.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu