Mehiko iedzīvotāju sirdīs atklātas miljardiem kaitīgas daļiņas. Pētnieki ir pārliecināti, ka vainīgs gaisa piesārņojums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rūpnīcas. Ilustratīvs.
Rūpnīcas. Ilustratīvs. Foto: Pixabay

Pētījumā noskaidrots, ka Mehiko iedzīvotāju sirdīs ir miljardiem kaitīgas nanodaļiņas, un pie tā vainojams piesārņots gaiss, vēsta "The Guardian". Pētnieki arī ir pārliecināti, ka līdzīgi rezultāti būtu novērojami visā pasaulē.

Pat visjaunākā pārbaudītā indivīda, kurš bija trīs gadus vecs, sirdī tika atrastas kaitīgas ar dzelzi piesātinātas daļiņas. Pētījumā secināts, ka iemesls tam ir piesārņojums, kas rodas no transporta un rūpnīcām. Šīm daļiņām varētu būt izšķiroša nozīme saistībā starp gaisa piesārņojumu un sirds slimībām.

Ar dzelzi piesātinātas nanodaļiņas rodas, aizdegoties degvielai.

Zinātnieki saka, ka pārmērīgais daļiņu daudzums norāda uz nopietnu veselības risku un ka gaisa piesārņojums ir nekavējoties jāsamazina. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir ziņojusi, ka 90% pasaules iedzīvotāju dzīvo kaitīgā vidē, kā arī pasludinājusi to par "sabiedrības veselības ārkārtas stāvokli".

Zinātnieki atzīst, ka pētījumā ir vairākas neskaidrības, tomēr profesore Barbara Maere norāda: "Šis savā ziņā ir provizorisks pētījums, bet tā atklājumi un sekas ir pārāk svarīgi, lai tos nepublicētu."

Maere un kolēģi 2016. gadā šīs pašas daļiņas atklāja cilvēku smadzenēs. Viņi noskaidroja, ka tām ir saistība ar Alcheimera slimībai līdzīgām kaitēm.

Kaut gan daļiņas ietekmē visu vecumu cilvēkus, Maere sacīja, ka visvairāk viņa uztraucas par bērniem.

"Pierādījumi liecina par smadzeņu un sirds bojājumiem ļoti agrā vecumā," sacīja pētniece.

Nesen publicētā pārskatā secināts, ka gaisa piesārņojums var kaitēt ne tikai visiem orgāniem, bet burtiski katrai šūnai, jo tās tiek ieelpotas, un tālāk caur asinsriti nonāk visā ķermenī. Vienā pētījumā kaitīgās daļiņas atklātas pat nesen dzemdējušu sieviešu placentās.

Publicētais pētījums ir pirmais, kurā atrasta saistība starp ar dzelzi piesātinātām daļiņām un sirds slimībām. Laboratorijas pētījumos jau iepriekš bija noskaidrots, ka tās ir audiem kaitīgas, kā arī bieži sastopamas vietās ar intensīvu satiksmi.

"Pārmērīga ar dzelzi piesātinātu daļiņu atrašanās sirds muskulatūras šūnu sastāvdaļās noteikti nav tā vieta, kur cilvēki gribētu tās atrast," sacīja Maere. "Tās nokļūst mitohondrijā, un šūnas izskatās bojātas un anormālas. Mitohondrijs ir enerģijas avots, kas nodrošina sirds darbību."

Marks Ebergs, gaisa piesārņojumu radīto sirds bojājumu eksperts arī sacīja, ka neskatoties uz dažām neskaidrībām, kas pētījumā novērojamas, kopumā tas parāda, cik svarīgi ir saprast, kā šādas nanodaļiņas ietekmē mūsu veselību.

"Ir jāpieliek lielākas pūles, lai samazinātu gaisa piesārņojumu, it īpaši samazinot transportlīdzekļu skaitu," uzsvēra Ebergs.

Pētījumā tika analizēti bojāgājušo audi, kas bija dzīvojuši Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Pētījuma autori ir pārliecināti, ka iegūtie rezultāti ir attiecināmi uz visu pasauli. Balstoties uz iepriekšējiem pētījumiem, ir pamats uzskatīt, ka šīs daļiņas satur arī dažādus  citus kaitīgus savienojumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu