Aptauja: Trešdaļa vāciešu uzskata, ka Merkeles veselības stāvoklis ir sabiedrības interešu jautājums (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: EPA/Scanpix

Nepilni 60% Vācijas iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka kancleres Angelas Merkeles veselība ir viņas personīga lieta, liecina sestdien, 13. jūlijā, publiskoti aptaujas rezultāti.

Laikrakstā "Augsburger Allgemeinen" publicētas aptaujas rezultāti liecina, ka 59% aptaujāto uzskata, ka trīcēšana, kas Merkeli pēdējā mēneša laikā publiski pārņēmusi trīs reizes, ir kancleres privātā dzīve, bet 34% respondentu atzinuši, ka tik augstas amatpersonas veselības stāvoklis ir sabiedrības interešu jautājums.

Merkelei trešdien apritēs 65 gadi un no tiem gandrīz 14 gadus viņa ir vadījusi Vācijas valdību.

Lielākā daļa respondentu, kas sevi identificēja kā Merkeles Kristīgo demokrātu apvienības (CDU) vēlētājus, sociāldemokrātus vai zaļi noskaņotos, pauda pārliecību, ka veselības stāvoklis ir kancleres privāta lieta.

Tikai galēji labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) atbalstītāju vairākums aptaujas veicējiem sacīja, ka par kancleres veselības stāvokli būtu jāzina visai sabiedrībai.

Merkeli pēdējā mēneša laikā publiskos pasākumos trīs reizes pārņēmusi nekontrolēta trīce un ceremonijā ar Dānijas premjerministri Meti Frederiksenu, kad atskaņoja valstu himnas, šonedēļ Merkele palika sēdot. Pati kanclere gan uzstāj, ka jūtas "ļoti labi".

Trešdien preses konferencē Merkele saistībā ar trīces epizodēm publisku pasākumu gaitā skaidroja, ka ir "apstrādes posmā" pēc līdzīga incidenta jūnija vidū pieņemšanā par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim. Viņa norādīja, ka tai sekojošās trīces ir psihosomātiska reakcija uz pirmo tādu gadījumu.

Laikraksts "Bild" piektdien vēstīja, ka Merkelei kopš jūnija vidus veiktas plašas medicīniskas pārbaudes. Tikšanās ar Zelenski notika karstuma viļņa laikā, tad Merkele skaidroja, ka bija dehidrēta un pēc trim glāzēm ūdens jau jutusies krietni labāk.

Kopumā Merkele publiski trīcam ir redzēta četras reizes. Pirmā reize bija 2017. gadā Mehiko, kad pieņemšanā pie toreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto valstu himnu atskaņošanas laikā spēcīgi trīcēja Merkeles kājas.

Ārsti bijuši piesardzīgi savās spekulācijās par Merkeles veselības stāvokli, kas ir uzskatāms par privātu jautājumu. Agrāk viņa ir uzteikta par fizisko izturību darbā, kurā jāstrādā garas stundas un daudz jāceļo.

Vācijā ir spēcīgas privātuma tradīcijas un politiķiem nav pienākums publiskot datus par savu veselības stāvokli.

Piemēram, ASV prezidentam tiek veiktas regulāras veselības pārbaudes, par kuru rezultātiem tiek paziņots publiski, lai brīdinātu par iespējamām problēmām un apliecinātu sabiedrībai par prezidenta fizisko piemērotību amata pienākumu pildīšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu