Pēc vairākām revolucionārām operācijām ārstiem izdevies radikāli uzlabot "koka cilvēka" dzīvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bangladešas "koka cilvēks" Abuls Badžandars.
Bangladešas "koka cilvēks" Abuls Badžandars. Foto: AFP / Scanpix

Kāds Gazas iedzīvotājs, kurš cieš no retas ādas slimības, kas dēvēta arī par "koka cilvēka sindromu" un vairāk nekā 10 gadus liegusi viņam izmantot savas rokas, paziņojis, ka viņa dzīve ir radikāli mainījusies pēc vairākām revolucionārām operācijām, vēsta ārvalstu mediji.

44 gadu vecais Mahmuds Taluli pēdējos divos gados piedzīvojis četras operācijas, lai no viņa plaukstām aizvāktu kokainos izaugumus. Pirms procedūrām Taluli vairāk nekā desmit gadu nespēja izmantot savas rokas.

"Pēc daudziem gadiem ciešanu un vientulības es beidzot varu izbaudīt normālu dzīvi. Es varu rotaļāties ar saviem bērniem un piedalīties ģimenes pasākumos. Man vairs nevajag slēpt rokas, ejot ārā no mājas," Taluli stāstīja ziņu izdevumam "NPR".

Taluli piemīt ļoti reta ģenētiska īpatnība, ko ārsti dēvē par "epidermodysplasia verruciformis". Tā ādu padara ļoti uzņēmīgu pret infekcijām, ko izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV).

Cilvēkiem ar šo sindromu ir problēmas ar imūnsistēmu, kas nespēj cīnīties ar CPV – aptuveni 150 vīrusu kopu. Veseliem cilvēkiem CPV neizraisa nekādus simptomus, bet tiem, kuri sirgst ar "epidermodysplasia verruciformis", šīs infekcijas noved pie kokainiem ādas izaugumiem, kas 50% gadījumu pārvēršas par ļaundabīgiem audzējiem.

Šā sindroma gadījumā nepastāv standarta ārstēšanas metodes. Taluli gadījumā ārsti veica dziļus griezumus ādā, lai aizvāktu tūkstošiem ādas bojājumu. Bieži vien pēc šādām operācijām nepieciešams uz bojātajām vietām pārstādīt ādu no citām ķermeņa daļām.

Pateicoties šai metodei, Taluli atkal pilnvērtīgi var izmantot savas rokas, tomēr tās vēl nav nedienu beigas, jo kokveidīgie izaugumi turpina ataugt, tāpēc drīz Taluli atkal būs jāguļas zem skalpeļa, lai atbrīvotos no jaunajiem izaugumiem.

Ārsti gan cer drīz radīt metodi, kas ļaus uzlabot Taluli imūnsistēmu un efektīvāk cīnīties pret CPV.

Kā ziņots iepriekš, kāds cits vīrs no Bangladešas ar šo pašu sindromu Abuls Badžandars pagājušajā mēnesī, nespēdams paciest mokas, lūdzis ārstiem amputēt viņa rokas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu