Maskavā protestētāji pieprasa nekavēt opozīcijas piedalīšanos domes vēlēšanās (3)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Maskavas centrā svētdien, 14. jūlijā, pēc opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aicinājuma pulcējās aptuveni 2000 cilvēki, lai pieprasītu varas iestādēm nekavēt opozīcijas kandidātu piedalīšanos septembrī gaidāmajās galvaspilsētas domes vēlēšanās.

Protestētāji iebilst pret to, ka vēlēšanu komitejas nepamatoti apsūdz opozīcijas kandidātus atbalstītāju parakstu viltošanā, lai svītrotu viņus no kandidātu sarakstiem.

Izbrāķējot lielu skaitu parakstu, reģistrācija atteikta veselai virknei neatkarīgo kandidātu, tai skaitā Navaļnija līdzgaitniecei, Korupcijas apkarošanas fonda juristei Ļubovai Soboļai.

Maskavas vēlēšanu komisija paziņojusi, ka par nederīgiem atzīti vairāk nekā 700 no 4940 viņas atbalstītāju parakstiem, kamēr pieļaujamais nederīgo parakstu īpatsvars ir 10%.

Vēlēšanu apgabalā, kurā gatavojās balotēties viņa, svītroti vēl vairāki opozīcijas kandidāti un apstiprināti tikai trīs kandidāti no Krievijas Komunistiskās partijas, Krievijas Liberāldemokrātu partijas un partijas "Taisnīgā Krievija", kuriem paraksti nebija jāvāc.

Nesankcionētā protesta akcija sākās Puškina laukumā, no kurienes tās dalībnieki devās uz Maskavas mērijas ēku un cits pēc cita klaudzināja pie ēkas durvīm, kuras neviens neatvēra.

Kā vēsta "Novaja gazeta", aptuveni 400 līdz 500 protestētāju pulcējušies pie Maskavas vēlēšanu komisijas ēkas, pieprasot tikšanos ar komisijas vadītāju Valentīnu Gorbunovu. Pie ēkas izvietota policija, bet, kā tīmekļa medija "Meduza" korespondentiem sacījis viens no policistiem, pagaidām protestētājus izklīdināt nav paredzēts.

"Viņi laupa mums tiesības balsot par kandidātiem, kuri strādās mūsu interesēs. Viņi nozog mums vēlēšanas, viņi nekaunīgi nozog mums nākotni," paziņojusi Soboļa, kas sestdien pieteica badastreiku, solot nepiekāpties un cīnīties līdz galam.

"Visā Maskavā viņi šobrīd svītro neatkarīgos kandidātus," paziņojis opozīcijas aktīvists, viena Maskavas municipālā apgabala vadītājs Iļja Jašins.

Kā politiķis norādījis savā "Facebook" profilā, viņa vēlēšanu štābā vērsušies daudzi atbalstītāji, lūdzot pārbaudīt, vai viņu paraksti nav izbrāķēti, tādēļ nolemts likt lietā īpašu robotprogrammu, lai dotu cilvēkiem tādu iespēju.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu