Dalībai Maskavas domes vēlēšanās atsakās reģistrēt opozīcijas kandidātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins
Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins Foto: AP/Scanpix

Krievijas amatpersonas otrdien, 16. jūlijā, atteikušās reģistrēt gandrīz 30 opozīcijas kandidātus dalībai Maskavas domes vēlēšanām.

Maskavas vēlēšanu komisija paziņoja, ka dalībai 8. septembrī paredzētajās vēlēšanās līdz šim tā atteikusi reģistrāciju 27 kandidātiem, kamēr reģistrēti 216.

Vēl par 47 kandidātiem lēmums nav pieņemts, bet tas tikšot izdarīts līdz otrdienas vakaram.

Viens no vispazīstamākajiem opozīcijas pārstāvjiem, kuriem liegta dalība vēlēšanās, ir Iļja Jašins, kurš šobrīd ir municipālās padomes priekšsēdētājs vienā no Krievijas galvaspilsētas rajoniem.

Sagaidāms, ka reģistrācija tiks atteikta arī Alekseja Navaļnija līdzgaitniecei Ļubovai Soboļai un bijušajam Valsts domes deputātam Dmitrijam Gudkovam.

Galīgo kandidātu sarakstu paredzēts publicēt trešdien.

Vēlēšanu komisija apgalvo, ka daļa no vēlētāju parakstiem, kas kandidātam jāsavāc, lai tas tiktu pielaists dalībai vēlēšanās, opozīcijas pārstāvju parakstu listēs esot viltoti.

Paši kandidāti to noliedz, un arī daudzi komentētāji norāda, ka komisijas apgalvojumi ir apšaubāmi.

Tikmēr prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noraidījis presē plaši izskanējušās apsūdzības, ka varasiestādes cenšas nepieļaut opozīcijas dalību vēlēšanās, uzsverot, ka to varot konstatēt tikai tiesa.

"Ja ir kādi iebildumi vai sūdzības, ikviens vienmēr var vērsties tiesā," žurnālistiem norādīja Peskovs. "Līdz šim jebkuri citi secinājumi nav nekas vairāk kā retorika."

Tikmēr opozīcija sola rīkot ikdienas protestus, kamēr netiks reģistrēti tās kandidāti.

Pirmdienas vakarā notikušajā ar varasiestādēm nesaskaņotajā mītiņā manāmi saniknotais Jašins uzsvēra, ka pilsētnieki nedrīkst padoties varasiestādēm, kas pilsoņiem vienkārši uzspļauj pārliecībā, ka var to atļauties un paliks nesodītas.

"Es nepadošos, pie velna," uzrunājot savus atbalstītājus paziņoja 36 gadus vecais Jašins, kas saskaņā ar aptaujām savā vēlēšanu apgabalā šobrīd ir populārākais kandidāts.

Šobrīd Maskavas domi pilnībā kontrolē valdošā partija "Vienotā Krievija", taču strauji mazinoties tās popularitātei varasiestādes savus pārstāvjus šajās vēlēšanās mēģina pasniegt kā neatkarīgos kandidātus.

Kopumā tiesības piedalīties vēlēšanās, lai izraudzītos 45 Maskavas domes deputātus, ir aptuveni 7,2 miljoniem maskaviešu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu