Nākamā pietura - Mēness! Iespaidīgākie mirkļi no "Apollo 11" misijas (10)

Foto: NASA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šajā dienā pirms 50 gadiem, 1969. gada 18. jūlijā, NASA astronauti Nīls Ārmstrongs, Maikls Kolinss un Edvīns Oldrins bija ceļā uz Mēnesi. Viņi kosmosa programmā "Apollo 11" devās "spert vienu mazu soli cilvēkam, bet milzīgu lēcienu cilvēcei". Portāls "Apollo" piedāvā ielūkoties kadros no vērienīgās misijas.

Kosmosa kuģis "Apollo 11" no Zemes pacēlās 16. jūlijā. Pēc četrām dienām tas nolaidās uz Mēness, savukārt 24. jūlijā jau veiksmīgi atgriezās atpakaļ uz Zemes.

Misija ilga nedaudz vairāk kā astoņas pilnas dienas, un to laikā tika uzņemtas "ārpasaulīgi" skaistas un nu jau slavu iemantojušas fotogrāfijas.

Astronautu iekāpšana kosmosa kuģī

Foto: NASA

"Apollo 11" bija ASV NASA "Apollo" programmas kosmosa kuģa lidojums. 1969. gada 20. jūlijā pirmoreiz cilvēces vēsturē cilvēku apkalpe Mēness modulī nolaidās uz Mēness. Apkalpē bija Nīls Ārmstrongs, Maikls Kolinss un Edvīns Oldrins.

"Apollo 11" pacelšanās

Foto: NASA

"Apollo 11" tika palaists 1969. gada 16. jūlijā plkst. 13.32 ar nesējraķeti Saturn V (AS-506) no Kenedija kosmosa centra starta laukuma. Pēc divdesmit minūtēm "Apollo 11" tika ievadīts orbītā, tad sasniedza otro kosmisko ātrumu un nonāca trajektorijā uz Mēnesi.

Skats uz Zemi pirms nolaišanās uz Mēness

Foto: NASA

Šis skats ar Zemi, kas parādās pie Mēness horizonta, uzņemts no kosmosa kuģa. Pirms nolaišanās kuģa moduļa vadības dators samulsināja apkalpi ar vairākiem neparedzētiem programmas signāliem. Ārmstrongs ieraudzīja, ka datora piezemēšanās mērķis atrodas akmeņu nosētā laukumā, tāpēc viņš pārņēma kosmosa kuģa vadību. Kad beidzot izdevās veiksmīgi ar kosmosa kuģi nolaisties uz Mēness, degviela bija atlikusi vien 25 sekundēm.

Oldrins izkāpj no kosmosa kuģa

Foto: NASA

Astronauti izkāpšanai gatavojās vairāk nekā trīs stundas - atverot kuģa lūku, tika aktivizēta arī televīzijas kamera, kas pārraidīja melnbaltus pirmās Mēness pastaigas attēlus vismaz 600 miljoniem cilvēku uz Zemes. 

Pastaiga pa Mēnesi

Foto: NASA

Astronauti Mēness virsmā iesprauda ASV karogu, lai to skaidri varētu redzēt no TV kameras. Oldrins pēc misijas stāstīja: "No visiem darbiem, kas man bija jāpaveic uz Mēness, visgludāk es gribēju paveikt karoga pacelšanu." Diemžēl astronauti cīnījās ar teleskopisko stieni un cietajā Mēness virsmā to spēja iespiest tikai piecu centimetru dziļumā. Oldrins baidījās, ka tas varētu nogāzties televīzijas skatītāju priekšā. 

Edvīns Oldrins dodas ievākt Mēness paraugus

Foto: NASA

Astronauti uz Mēness izvietoja iekārtu seismiskās aktivitātes mērīšanai un ievāca vairākus kilogramus akmeņu paraugu. Vēlāk ģeoloģiskajos paraugos tika atrasti divi iežu veidi - bazalts un brekčija. Astronautu savāktajos iežu paraugos tika atklātas trīs jaunas minerālvielas - armalkolīts, trankvilitīts un piroksferīts. Pēc tam visi šie minerāli atrasti arī uz Zemes.

"Apollo 11" atgriešanās uz Zemes

Foto: NASA

24. jūlijā "Apollo 11" veica atgriešanos uz Zemes. Neilgi pirms ieiešanas Zemes atmosfērā no komandmoduļa "Columbia" tika atdalīts servisa modulis. 122 kilometru augstumā no Zemes virsmas komandmodulis iegāja Zemes atmosfērā un neilgi pēc tam sasniedza ūdens virsmu Klusajā okeānā. Nirēji izvietoja plostus astronautu evakuācijai un bioloģiskās aizsardzības skafandrā apstrādāja komandmoduļa lūku ar dezinfekcijas līdzekļiem. Pēc tam bioloģiskās izolācijas apģērbi tika pasniegti arī astronautiem.

Komandas sajūsma pēc kosmosa kuģa nolaišanās

Foto: NASA

Misijas operācijas centrā pēc kosmosa kuģa nolaišanās ūdenī telpu pārņēma atvieglojuma, prieka un sajūsmas saucieni. Mēness misija bija veiksmīgi noslēgusies.

Astronautus pēc misijas karantīnas telpā apciemo prezidents

Foto: NASA

Pēc nolaišanās uz Zemes astronauti mobilā karantīnas furgonā pavadīja 21 dienu, kur viņus gaidīja ārsts un tehniķis. Astronautus apciemot uz "Hornet" ieradās prezidents Niksons, NASA direktors Tomass Peins, kā arī astronauts Frenks Bormans. Niksons sasveicinājās ar astronautiem caur karantīnas furgona durvju stiklu.

Foto: Kosmosa programma "Apollo 11"

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu