Apdraudēta 2021.gada pasaules čempionāta hokejā norise Latvijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlases spēlētāji
Latvijas hokeja izlases spēlētāji Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir apdraudēta 2021.gada pasaules čempionāta hokejā norise Latvijā, vēsta portāls TVNET.

Latvijas Hokeja federācijā (LHF) nav pilnīgas pārliecības, ka 2021.gadā Rīgā notiks pasaules čempionāts, kuru paredzēts rīkot kopā ar Baltkrieviju. Problēmas saistītas ar treniņhalli, kas līdz 2021.gada sākumam jāuzbūvē pie Daugavas stadiona. Joprojām nav noslēgusies iepirkuma procedūra, kurā jānoskaidro halles būvnieks.

Portāla TVNET rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievija čempionātu ir gatava rīkot viena.

Starp LHF un Baltkrievijas pusi februārī tika parakstīts sadarbības līgums par 2021.gada pasaules čempionāta rīkošanu. Tas paredz, ka vienas apakšgrupas komandas sacentīsies Rīgā, bet otras spēlēs Minskā. Izslēgšanas mači un cīņas par medaļām notiks Baltkrievijā.

Situācija šobrīd gan nav viennozīmīga, jo joprojām turpinās iepirkuma procedūra jaunceļamajai hallei pie Daugavas stadiona. 1.augustā noslēgsies process, kurā tiek meklēts atbilstošs būvnieks. Daugavas stadiona valdes loceklis Guntis Zālītis sarunā ar TVNET mierināja, ka iepirkumam jābeidzas sekmīgi. Tas mazinātu arī LHF bažas par iespējamo čempionāta norises atcelšanu Latvijā.

"Pirmais iepirkums noslēdzās bez rezultāta, jo pieteicās tikai viens neatbilstošs pretendents. Nedaudz samazinājām prasības, tāpēc tagad visam vajadzētu būt kārtībā. Kopējās halles būvniecības izmaksas ir 10,5 miljoni eiro. Gala projektēšanas un būvniecības process ilgs 18 mēnešus," pauda Zālītis. Viņš uzskata, ka visus paredzētos objektus izdosies uzbūvēt līdz 2021.gada izskaņai.

Tiesa, šeit ir arī kāda ļoti svarīga detaļa. Ja kādu neparedzētu apstākļu dēļ tomēr būvniecība aizkavējas, tad tā obligāti jāpabeidz līdz 2022.gada beigām. Pretējā gadījumā Latvijai jāatmaksā Eiropas Savienības (ES) finansējums 37 miljonu eiro apmērā.

LHF sporta direktors Edgars Buncis TVNET apstiprināja, ka organizācijā nevalda pārliecība par to, ka Latvijā pēc diviem gadiem tiešām notiks pasaules čempionāta hokejā vienas apakšgrupas turnīrs.

"Pilnīgas pārliecības nav. Redzam, kas notiek ar pie Daugavas stadiona plānotās halles būvniecību. Es tam, ka pie mums 2021.gadā notiks pasaules čempionāts, dodu 90%. Mums gan ir arī rezerves varianti, bet par tiem tagad nevēlos runāt," sacīja Buncis.

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) komisijas pārstāvji augusta beigās viesosies Rīgā, lai vēlreiz vērtētu Latvijas gatavību uzņemt 2021.gada čempionātu. Viņiem esot svarīgs noteikumos paredzētais galvenās halles ("Arēna Rīga") attālums līdz treniņhallei. Brauciena ilgums starp hallēm nedrīkst pārsniegt pusstundu.

Tikpat svarīgi IIHF ir arī tas, kāda infrastruktūra katrā valstī paliek kā mantojums pēc sacensībām. Ja izdosies laikus uzbūvēt Daugavas stadiona ledus halli, tad tas pilnībā atbildīs viņu vēlmēm. Pretējā gadījumā sarūk arī rezerves variantu loks.

"Pirms diviem gadiem valdība mums garantēja, ka halle būs. Līdz šim esam uzticējušies valstij, to darām joprojām. Ja augustā IIHF komisijas pārstāvjiem nebūs pārliecības par halles uzbūvēšanu laikus, var rasties sarežģījumi. Mūsu līgums ar Baltkrieviju gan paredz, ka viņiem būs jāmaksā lielas soda sankcijas, ja pēkšņi izdomās čempionātu rīkot vienatnē," pastāstīja LHF sporta direktors.

Portāla TVNET rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka baltkrievi ir gatavi rīkot čempionātu tikai Minskā, atsakoties no sadarbības ar Latviju. Baltkrievijas galvaspilsētā pasaules čempionāts notika 2014.gadā.

Galerija: Latvijas hokejisti pateicas līdzjutējiem

Savukārt Daugavas stadiona halle ekspluatācijā jānodod līdz 2021.gada februārim, lai to varētu izmantot čempionāta vajadzībām. Ja ēkas uzcelšanai paredzēti 18 mēneši, tad līgums ar halles būvnieku jānoslēdz vēlākais šā gada septembrī.

LHF iepriekš esot vēlējusies, lai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniedz IIHF garantijas vēstuli par halles uzcelšanu. IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs komentārā TVNET pauda, ka ministrija šādu vēstuli nemaz nevar sniegt.

Kuluāros izskanējis, ka vienīgais reālais rezerves plāns ir izvēlēties "Inbox.lv" ledus halli Piņkos kā treniņu vietu. Tādā gadījumā "Arēnā Rīga" esošais, IIHF standarta izmēra lielais ledus laukums būtu jānomaina pret identisku tam, kāds ir Piņķu hallē. Piņķos tas ir mazāks.

IIHF noteikumi paredz, ka treniņu un galvenajam spēļu laukumam jābūt vienāda izmēra.

Latvija pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Plānots, ka 2021.gada pasaules čempionāts hokejā Rīgā un Minskā sāksies 7.maijā un ritēs līdz 23.maijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu