Avots: Erdogans, iespējams, izvēlējies Krievijas raķetes, jo varētu būt bailes no saviem gaisa spēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Viens no motīviem, kas Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam licis izšķirties par labu Krievijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu S-400 iegādei, varētu būt bailes no savas valsts gaisa spēkiem, kam bija svarīga loma 2016. gada militārā apvērsuma mēģinājumā, ziņu aģentūrai "Reuters" atzinušas vairākas ASV amatpersonas, kas vēlējušās palikt anonīmas.

Kaut arī Turcijas izšķiršanās par labu Krievijas sistēmai S-400, nevis sabiedroto ražotajam bruņojumam, varētu būt skaidrojama ar Vašingtonas un Ankaras attiecību pasliktināšanos pēdējo gadu gaitā un Krievijas lomas pieaugumu, trīs ASV amatpersonas un viens avots aizsardzības struktūrās "Reuters" atzina, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā arvien nopietnāk tiek vērtēta cita teorija.

Viens no iemesliem, kāpēc Erdoans izvēlējies Krievijas, nevis kādas NATO valsts ražoto bruņojumu, varētu būt piesardzīgā attieksme pret paša gaisa spēkiem, kuriem bija svarīga loma 2016. gada 15. jūlija puča mēģinājumā, norādīja amatpersonas.

Krievijas raķetes S-400 būtu labākas nekā ASV ražotās "Patriot", lai Turcijas valdību pasargātu no savas valsts kara aviācijas uzbrukumiem, skaidroja eksperti.

Raķetēm "Patriot", kas arī tika piedāvātas Turcijai, būtu drošības sistēmas, lai nepieļautu "draudzīgas uguns" atklāšanu uz NATO sabiedroto, tostarp Turcijas, kara lidmašīnām.

"Jāvaicā, kāpēc Erdoans tiešām vēlas Krievijas sistēmu," sacīja ASV amatpersona. "Viņš neuzticas saviem gaisa spēkiem."

Divas citas ASV amatpersonas un avots drošības struktūrās, kas ar "Reuters" runāja ar nosacījumu, ka tiek saglabāta viņu anonimitāte, minēja šo pašu teoriju par Turcijas ilggadējā līdera motivāciju.

"Izskanējušas runas, ka viņš grib [Krievijas] sistēmu, vienīgi lai aizsargātu sevi. Viņš negrib NATO integrētu sistēmu," sacīja viena no ASV amatpersonām, ar kurām sarunājās "Reuters".

Jau ziņots, ka Krievija pagājušajā nedēļā sāka piegādāt Turcijai pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas S-400.

ASV draudējušas Turcijai noteikt sankcijas, kā arī paziņojušas, ka izslēdz Turciju no iznīcinātāju F-35 programmas.

ASV vērtējumā, Krievijas raķešu sistēma apdraud F-35 darbību, tādēļ Turcija nevar iegūt abas militārās tehnoloģijas.

Sankcijas būtu jauns zemākais punkts abu NATO sabiedroto attiecībās, kas pēdējā laikā kļūst arvien saspīlētākas. Pērn ASV noteica sankcijas Turcijai saistībā ar amerikāņu garīdznieka aizturēšanu, kā rezultātā saruka Turcijas valūtas vērtība.

Darījums ar Krieviju ir pirmā reize, kad Krievijas militārās tehnoloģijas iepērk kāda NATO dalībvalsts. Tas ir raisījis bažas, ka Turcija arvien vairāk tuvojas Krievijas ietekmes sfērai.

Neoficiāli izskanējis, ka S-400 piegādes darījuma summa pārsniedz divus miljardus ASV dolāru (1,8 miljardus eiro).

Turcija ir atteikusies pakļauties ASV spiedienam, uzstājot, ka aizsardzības iepirkumu izvēle ir nacionālās suverenitātes jautājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu