"Meridian Trade Bank" kriminālprocesā iesaistītā Treija ar FKTK tiesājas par atjaunošanu amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija piedalās mediju brokastīs, kurās iepazīstina ar galvenajiem secinājumiem pēc ASV audita nerezidentu segmentā strādājošajās bankās.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija piedalās mediju brokastīs, kurās iepazīstina ar galvenajiem secinājumiem pēc ASV audita nerezidentu segmentā strādājošajās bankās. Foto: Evija Trifanova/LETA

No amata atstādinātā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija, kas iesaistīta kriminālprocesā par iespējamu "Meridian Trade Bank" amatpersonu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu, tiesas ceļā vēlas panākt atjaunošanu amatā banku uzraudzības institūcijā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 26.augustā plkst.12 aiz slēgtām durvīm skatīs Treijas sūdzību par FKTK lēmumu, ar kuru viņa tika atstādināta no amata.

Treija no amata tika atstādina šī gada aprīļa beigās saistībā ar "Meridian Trade Bank" vēršanos Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP), kas pēc bankas iesniegumiem uzsākusi trīs kriminālprocesus par iespējamu šīs bankas iepriekšējās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

Treija FKTK strādā kopš 2015.gada 1.jūlija, bet pirms tam viņa bija "Meridian Trade Bank" valdes locekle, kas atbild par risku vadību. Tagadējā bankas valde ir vērsusies ENAP par bijušās padomes un valdes iespējamu iesaisti nelikumīgā kredītu piešķiršanā, kuru dēļ bankai varētu būt nodarīti zaudējumi lielā apmērā.

VP aģentūrai LETA norādīja, ka šobrīd kriminālprocesos notiek pirmstiesas izmeklēšana, tiek veiktas nepieciešamās darbības, lai novestu kriminālprocesu līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam. Šobrīd nevienai personai kriminālprocesā nav noteikts statuss.

Aģentūra LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka "Meridian Trade Bank" šī gada februārī vērsās ENAP ar iesniegumu, kurā, cita starp bija norādīts, ka Treijas pienākums bijis informēt bankas padomi par nelikumīgu rīcību, izsniedzot kredītus ar bankas īpašniekiem saistītām personām. Savukārt, ja bankas padome nekādi nereaģētu, tad Treijai būtu bijis pienākums ziņot par to FKTK. Taču, bankas ieskatā, Treija nav veikusi nevienu no šīm darbībām, tādējādi atbalstot citu valdes locekļu, iespējams, noziedzīgās darbības.

Tāpat aģentūrai LETA ir zināms, ka FKTK 2017.gada lēmuma par soda noteikšanu "Meridian Trade Bank" un tās amatpersonām projektā tika minēts Treijas vārds saistībā ar kredīta izsniegšanu SIA "Priekules siltumtīkli", bet gala versijā viņas vārds nav minēts. Šo lēmumu parakstījusi nu jau bijusī FKTK vadītāja vietniece Gunta Razāne.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka minētie kredīti piešķirti SIA "Priekules BioEnerģija", SIA "Priekules siltumtīkli". Proti, "Priekules BioEnerģija" valdes priekšsēdētājs bija bankas padomes loceklis Andris Dzenis un šim uzņēmuma kredīts izsniegts uz atvieglotiem nosacījumiem. FKTK secinājis, ka arī "Priekules siltumtīkli" ir bijis saistīts ar "Merridian Trade Bank". Informācija "firmas.lv" liecina, ka 2012.gadā Dzenis bijis uzņēmuma prokūrists.

Attiecīgi FKTK 2017.gada ziņojumā norādīts, ka bankas valdes priekšsēdētāja Svetlana Dzene un padomes loceklis Andris Dzenis nav informējuši FKTK un nav snieguši bankai patiesu informāciju par saistītajiem uzņēmumiem. Treija piedalījusies lēmumu pieņemšanā par šo uzņēmumu kreditēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu