Šonedēļ daudzviet Eiropā var krist absolūtais karstuma rekords

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SCANPIX/REUTERS

Tuvākajās dienās Rietumeiropā gaidāma liela svelme, kas - līdzīgi karstuma vilnim jūnijā - vietām pārspēs absolūtos karstuma rekordus, brīdina sinoptiķi.

Spānijā jau vairākas dienas valda karstums līdz +42 grādiem, pirmdien arī Francijas dienvidos gaidāma gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +40 grādiem. Nedēļas vidū nebijusi svelme sasniegs Francijas ziemeļu daļu un Beniluksa valstis.

» Anomālais karstums. Kāpēc eksperti ceļ trauksmi par netipisko svelmi?

Pastāv liela iespēja, ka ceturtdien Parīzē tiks pārspēts Francijas galvaspilsētas absolūtais temperatūras rekords - 1947. gada 28. jūlijā reģistrētie +40,4 grādi.

Iespējams, ceturtdien arī Beļģijā un Nīderlandē gaisa temperatūra pakāpsies līdz augstākajai atzīmei novērojumu vēsturē. Pašreizējais nacionālais karstuma rekords Beļģijā ir +38,8 grādi 1947. gadā, Nīderlandē tie ir +38,6 grādi 1944. gadā. Briselē prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +39 grādiem.

Ceturtdien arī Anglijā gaisa temperatūra var pakāpties virs +35 grādiem, bet jau piektdien Rietumeiropā sāks ieplūst vēsāks gaiss no Atlantijas okeāna, prognozē sinoptiķi.

Savukārt Skandināvijā un Baltijas valstīs lielākais karstums gaidāms šīs nedēļas nogalē un, iespējams, nākamās nedēļas sākumā. Norvēģijā un Zviedrijā prognozēta tveice līdz +35 grādiem.

Jūnijs Eiropā kļuva par karstāko jūniju novērojumu vēsturē. Tika pārspēti daudzi temperatūras rekordi, tai skaitā Vācijā ar +39,6 grādiem tika sasniegts jauns jūnija karstuma rekords, bet Francijā ar +46,0 grādiem tika labots absolūtais rekords, iepriekšējo pārspējot uzreiz par 1,9 grādiem.

Intensīvie karstuma viļņi vēlreiz parāda globālās sasilšanas ietekmi uz planētu, un šādi laikapstākļi nākotnē gaidāmi daudz biežāk, uzskata meteorologi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu