Izraēlas varasiestādes nojaukušas vairākas palestīniešu mājas netālu no Rietumkrasta robežas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas varasiestādes Jeruzalemes piepilsētā netālu militāras barjeras pirmdien, 22. jūlijā, nojauca vairākas palestīniešu mājas. Izraēlas rīcība izraisījusi plašus protestus un nosodījumu, vēsta "Reuters".

Buldozeri un vairāki simti Izraēlas policistu un karavīru iegāja palestīniešu ciemā netālu no Austrumjeruzalemes, kas atrodas 1967. gadā okupētajā teritorijā.

Izraēla paziņoja, ka 10 ēkas, no kurām vairākas vēl nebija pabeigtas, esot uzbūvētas nelegāli. Ēkas esot bijušas potenciāls drauds valsts militārpersonām, kas strādā pie barjeras, kas šķērso okupēto Rietumkrastu.

ANO darbinieki, kuri aicināja Izraēlu atlikt nojaukšanu, sacīja, ka 17 palestīniešiem draud palikšana bez dzīvesvietas. Palestīnieši uztraucas, ka ēku nojaukšanas varētu sekot arī citos ciematos Rietumkrastā.

Ēku nojaukšana ir jaunākais pavērsiens ilgstošajos strīdos par Jeruzalemes nākotni, kurā dzīvo vairāk nekā pusmiljons ebreju un 300 000 palestīniešu.

Īpašnieki uzskata, ka viņu ēkas atrodas teritorijā, ko saskaņā ar Oslo miera līgumu daļēji pārvalda Palestīnas nacionālā administrācija.

"Es uzcēlu šo māju akmeni pa akmenim. Mans sapnis bija dzīvot tajā. Tagad es zaudēju visu," asarām acīs sacīja kāds palestīnietis, kura nepabeigto trīsstāvu māju nojauca buldozers.

Izraēlas Augstākā tiesa jūnijā nolēma, ka celtnes pārkāpa būvniecības aizliegumu. Savukārt palestīniešu un cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka iegūt atļaujas esot gandrīz neiespējami.

Eiropas Savienība (ES) paziņojumā sacīja, ka ēkas atrodas Palestīnas autonomijas teritorijā, un to nojaukšana pārkāpj starptautiskos likumus.

Izraēlas sabiedriskās drošības ministrs sacīja, ka ES ir noticējusi "Palestīnas meliem". Viņš rakstīja "Twitter", ka saskaņā ar Oslo miera līgumu, Izraēlai ir tiesības nojaukt būves, ja tās apdraud valsts drošību.

Palestīnas premjerministrs Muhameds Štajehs sacīja, ka palestīnieši vērsīsies Starptautiskajā Krimināltiesā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu