Video: Baltijas jūras dzelmē atrasts Renesanses laikmeta kuģis (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: MMT / Southamptoni Ülikool

Zinātnieki Baltijas jūras dzelmē atraduši unikālu artefaktu - senu Renesanses laikmeta kuģi, kas jūras dzelmē nogulējis apmēram 500 gadus, vēsta portāls "Postimees". 

Arheologi uzskata, ka kuģis būvēts 15. gadsimta beigās vai 16. gadsimta sākumā, kad dzīvojuši Kristofors Kolumbs un Leonardo da Vinči. 

Cerība atrast ko vērtīgu parādījusies pirms 10 gadiem, kad Zviedrijas Jūras administrācijas sonārs reģistrējis anomālu attēlu uz rada ekrāna. Taču tikai tagad uzņēmums, kurš pētījis, kā izbūvēt zemūdens gāzes caurules, ar robota kameras palīdzību uzņēmis attēlu, kas atklājis šo noslēpumaino artefaktu. 

Arheologu darbu vadījis Sauthemptonas universitātes speciālists Rodrigo Pačeko-Ruiss. Viņaprāt, kuģis ir lieliski saglabājies - no ķīļa līdz pat klājam.

"Šķiet, ka tas nogrimis tikai vakar - masti ir savās vietās, korpuss nav cietis!" sajūsminās Pačeko-Ruiss. 

Uz kuģa galvenā klāja pētnieki atraduši laivu, kas paredzēta ekipāžas nogādāšanai no kuģa uz sauszemes un atpakaļ - no sauszemes uz kuģa. 

Kuģa garums ir apmēram 18 metri. Uz kuģa atrasti arī saglabājušies ieroči. Visticamāk, atrastais kādreiz bijis tirdzniecībai paredzēts kuģis.

Kāds ir kuģa nosaukums un kādai valstij tas pieder, pagaidām neesot skaidrs. Tomēr zinātnieki cer izpētīt koksni, lai saprastu - kad tieši kuģis būvēts un pirmoreiz pacēlis enkuru. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu