Maskavā aizturēts Aleksejs Navaļnijs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Maskavā trešdienas, 24. jūlija, rītā aizturēts opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, sociālajā tīklā "Instagram" paziņojis pats politiķis.

"Patiesību runā, ka sports reizēm ir kaitīgs. Izgāju no mājām paskriet un nopirkt sievai ziedus, viņai šodien dzimšanas diena. (..) Pie kāpņu telpas - mazs autobuss ar OMON un mani aizturēja. Tagad, kā muļķis, sporta biksēs atrodos policijas nodaļā," videoierakstā "Instagram" pavēstīja Navaļnijs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

Viņa advokāte Olga Mihailova, atsaucoties uz Navaļnija vārdiem, pavēstīja, ka viņš aizturēts par atkārtotu publisku akciju norises noteikumu pārkāpumu.

Navaļnijs bija aicinājis Maskavas iedzīvotājus šajā sestdienā pulcēties akcijā pie pilsētās domes, lai protestētu pret neatkarīgo kandidātu nereģistrēšanu gaidāmajās domes vēlēšanās.

Policija bija paziņojusi, ka šī akcija nav saskaņota un brīdināja tās organizatorus par atbildību.

Pagājušajā sestdienā uz mītiņu Maskavas centrā, pieprasot brīvas un godīgas pašvaldību vēlēšanas, pulcējās apmēram 21,5 tūkstoši cilvēku, tostarp opozīcijas politiķi.

Opozīcijas politiķi un atbalstītāji pulcējās pēc tam, kad Maskavas varasiestādes atteicās reģistrēt Kremļa kritiķu kandidatūras septembrī gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Protesta organizatori vēlas atbalstīt neatkarīgos kandidātus Anastasiju Brihanovu, Jūliju Galjaminu, Kirilu Gončarovu, Dmitriju Gudkovu, Ivanu Ždanovu, Sergeju Mitrohinu, Jeļenu Rusakovu, Ļubovu Soboļu, Aleksandru Solovjevu, Konstantīnu Jankausku un Iļju Jašinu.

15. un 16. jūlijā reģionālā vēlēšanu komisija atteica šiem politiķiem kandidatūras reģistrāciju pašvaldību vēlēšanām.

14. jūlijā Maskavā notika akcija, kad neatkarīgie kandidāti tikās ar vēlētājiem. Krievijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sapulcējās ap tūkstoš cilvēku, kas pieprasīja neatkarīgo kandidātu reģistrāciju un izbeigt praksi, kad formālu iemeslu dēļ tiek anulēti kandidātu atbalstītāju paraksti.

Pēc vairākām stundām sanākušie sāka izvietot teltis nakts streikam, bet tiesībsargājošās institūcijas izklīdināja sanākušos. Oficiālā informācija liecina, ka aizturēti tika 25 cilvēki.

Kopš 15. jūlija kandidāti ik dienu tiekas ar saviem vēlētajiem, pieprasot atļauju kandidēt vēlēšanās.

Kandidātiem Maskavas domes vēlēšanām līdz 6.jūlijam bija jāiesniedz 4500 paraksti par atbalstu viņu virzīšanai.

Vēlēšanu komisija norādīja, ka daudzi no opozīcijas kandidātu atbalstītāju parakstiem nebija derīgi, jo to vārds, adrese vai pases dati nebija pareizi. Savukārt nereģistrētie kandidāti norāda uz rupjiem vēlēšanu komisijas pastrādātiem pārkāpumiem, nepielaižot viņus vēlēšanām.

Maskavas domes vēlēšanas notiks 8.septembrī. 7,2 miljoniem balsstiesīgo Maskavas iedzīvotāju būs iespēja ievēlēt 45 deputātus vienmandāta apgabalos. Pašlaik Maskavas domē dominē valdošā partija "Vienotā Krievija".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu