Ģirģens pauž nožēlu, ka Bordāns savu aizvainojumu par VDD šefa pārapstiprināšanu amatā izteicis, noniecinot Vaikuli (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Valsts kanceleja

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauž nožēlu, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) savu aizvainojumu par Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāja Normunda Mežvieta pārapstiprināšanu amatā izteicis, noniecinot Latvijā populāru mākslinieci Laimu Vaikuli, aģentūra LETA noskaidroja Iekšlietu ministrijā.

Bordāns vakar tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), jo Jauno konservatīvo partiju neapmierināja Mežvieta apstiprināšana VDD vadītāja amatā bez diskusijām.

Pēc tikšanās ar premjeru Bordāns žurnālistiem pauda neapmierinātību par to, ka Ģirģena pakļautībā esošie dienesti nav nodrošinājuši Krievijas mūziķa Grigorija Ļepsa iekļaušanu "melnajā sarakstā" Latvijā, kā tas ir izdarīts Lietuvā un ASV.

Bordāns apgalvoja, ka Ļepss pietuvināts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas kriminālajām aprindām.

Tāpat Bordāns kritizēja to, ka Ģirģens esot apmeklējis Ļepsa koncertu.

"Tas ir tikpat kliedzoši, kā toreiz, kad "Russia Today" Latvijas Televīzijā sarīkoja šovu, lai pazemotu Latvijas valsti. Tāpat iekšlietu ministrs ir nosēdināts pirmajās rindās, lai pazemotu Latvijas valsti," sacīja Bordāns.

Ģirģens ar Iekšlietu ministrijas preses pārstāvja Māra Zariņa starpniecību aģentūrai LETA komentējot minēto, norādīja, ka "melnajā sarakstā" personas iekļaut var iekšlietu ministrs, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošas iestādes atzinumu vai arī ārlietu ministrs.

Patlaban iekšlietu ministram nav tiesiska pamata iekļaut konkrēto personu "melnajā sarakstā".

Atbildot par koncerta apmeklēšanu, ministrs norādīja, ka šis nebija Ļepsa koncerts, bet gan starptautiski populāras un tautā iecienītas un mīlētas mākslinieces Laimas Vaikules organizēts un rīkots starptautisks mūzikas festivāls, kas rada Latvijai un Jūrmalai starptautisku atpazīstamību un arī ekonomisko pienesumu.

"Atgādinājumam Laima Vaikule saņēmusi arī īpašu Latvijas prezidenta pateicību - Cildinājuma rakstu par izcilo devumu Latvijas un pasaules mūzikā," uzsvēra ministrs.

Tāpat ministrs izsaka nožēlu, ka Bordāns savu aizvainojumu par Mežvieta pārapstiprināšanu paudis noniecinot Latvijā populāru mākslinieci.

Jau ziņots, ka valdība 16. jūlijā atbalstīja VDD vadītāja Mežvieta palikšanu amatā uz otro termiņu.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka Mežvieta darbu vērtē pozitīvi, tāpēc Mežvieta termiņa pagarinājums esot loģisks lēmums.

Taču JKP pauda "sašutumu" par to, ka Mežvieta atkārtota apstiprināšana šajā amatā esot iecerēta paslepus un prasīja, lai viņš sniedz atskaiti par paveikto VDD atbildības sfērās viņa darbības laikā. Tāpēc ministri no JKP balsojumā par Mežvieta apstiprināšanu nepiedalījās un tajā brīdī pameta valdības sēdi.

Tāpat vēstīts, ka 18. jūlija līdz 21.jūlijam Dzintaru koncertzālē, Jūrmalā, notika piektais starptautiskais mūzikas festivāls "Laima Rendezvous Jūrmala 2019".

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā. Tāpat ārzemnieku ministrs var iekļaut sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona jeb "persona non grata", tad par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

LETA arhīvs liecina, ka Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri jau iepriekš sarakstā iekļāvuši dažādus Krievijas mūziķus un aktierus. 2014.gadā neilgi pirms Jūrmalā paredzētā konkursa "Jaunais vilnis" sākuma toreizējais un arī pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija. Ārlietu ministrija tolaik viņus kritizēja par atbalstu Krimas aneksijai.

2016.gadā kļuva zināms, ka toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) iekļāvis Krievijas aktieri Dmitriju Pevcovu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana un atrašanās Latvijā ir aizliegta.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu