Vismaz 15 šāvieni un pakaļdzīšanās no Rīgas līdz Ogrei. Kad policisti drīkst atklāt uguni? (44)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policisti. Ilustratīvs attēls
Policisti. Ilustratīvs attēls Foto: RPP

Trešdienas, 25. jūlija, policijas pakaļdzīšanās no Rīgas līdz Ogrei beidzās ar apšaudi, lai pārgalvīgo autovadītāju apturētu. Policisti vismaz 15 reizes izšāva transportlīdzekļa virzienā - šoferis tika sašauts kreisajā deniņkaulā un pieres kaulā. Kādās situācijās policisti drīkst atklāt uguni uz likuma pārkāpēju?

Portāls "Apollo" apskatīja Latvijas Republikas likuma "Par policiju" 14. pantu "Policijas darbinieka tiesības pielietot šaujamieroci". "Likumi.lv" norādītā informācija atklāj, ka policijas darbinieks ir tiesīgs pielietot šaujamieroci galējas nepieciešamības situācijā, lai:

1) aizsargātu citas personas un sevi no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai var nodarīt kaitējumu veselībai, novērstu mēģinājumu vardarbīgi iegūt šaujamieroci;

2) atbrīvotu ķīlniekus;

3) atvairītu grupveida vai bruņotu uzbrukumu policijas darbiniekiem vai citām personām, kuras pilda dienesta pienākumus sabiedrības drošības garantēšanā un cīņā pret noziedzību;

4) atvairītu grupveida vai bruņotu uzbrukumu apsargājamiem objektiem, telpām, celtnēm, iestādēm, privāto tiesību juridiskajām personām un personu apvienībām;

5) aizturētu personu, kura izrāda bruņotu pretošanos vai kura pārsteigta smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanas brīdī, vai izbēgusi no apcietinājuma, kā arī lai aizturētu apbruņotu personu, kura atsakās izpildīt likumīgu prasību nodot ieroci vai sprāgstvielas;

6) apturētu transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus, ja tā vadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus personu dzīvībai un veselībai un nepakļaujas policijas darbinieka prasībai apstādināt transportlīdzekli un ja nav citas iespējas viņu aizturēt;

7) padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kurš apdraud cilvēka dzīvību vai veselību.

Vajāšanā tika iesaistīti Salaspils iecirkņa darbinieki un Ogres policisti, kuri mēģināja izveidot bloķēšanas vietu. Ogres apkārtnē policisti automašīnas apturēšanā pielietoja šaujamieroci, raidot vismaz 15 šāvienus. Daļa no šāvieniem trāpīja bēgošā vīrieša ķermenī un vajāšanas pēdējā stadijā bēgošais vadītājs izraisīja avāriju ar policistu, kurš atradās uz motocikla.

» Jaunākie fakti par pakaļdzīšanos Ogrē

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs ceturtdien, 25. jūlijā, preses konferencē par apšaudi teica: 

"Uzskatu, ka VP darbinieki rīkojās pašaizliedzīgi, lai neitralizētu šo likuma pārkāpēju. Protams, tiks veikta dienesta pārbaude, lai izvērtētu šaušanu."

Pēc likuma gadījumos, kad aizturēšanas brīdī policijas darbinieks lietojis šaujamieroci, VP tiek sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai šaujamieroču pielietošana bija pamatota.

Citās valstīs, lai sekmīgi aizturētu bēgošu autovadītāju, policija izmanto dzelkšņus vai tā dēvētos ežus. Sozinovs norādīja, ka arī Latvijā izmanto šādu metodi un piebilda, ka tad šādiem speclīdzekļiem būtu jābūt katrā automašīnā, bet tā neesot, jo šādu dzelkšņu iegāde nav lēts pasākums.

"Vajāšana sākās negaidīti un pamazām tika iesaistīti papildus policijas spēki. Turklāt, ja vajāšana būtu no Rīgas līdz Daugavpilij, tad pie Jēkabpils minētos speclīdzekļus varētu izvietot, taču šajā gadījumā bēguļojošais autovadītājs paspēja nobraukt tikai 20 kilometrus," uzsvēra Sozinovs.

Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns, kriminologs Andrejs Vilks portālam TVNET par pakaļdzīšanos teicis, ka "Sekas ir smagas, bet varēja būt smagākas, ja autovadītājs turpinātu pretlikumīgās darbības."

"Jebkuram pilsonim ir jāpakļaujas policijas likumīgajām prasībām - viņam bija jāapstājas," norādījis Andrejs Vilks.

Autovadītājam bēgot, cieta divi pašvaldības policijas darbinieki un viens Valsts policijas darbinieks. Viņu dzīvībai briesmas šobrīd nedraud.

"Tas ir smags noziegums, kas tika izdarīts mērķtiecīgi. Autovadītājs varēja iebraukt cilvēku pūlī, kas stāvēja autobusa pieturā, varēja iebraukt veikalā vai citā automašīnā - sekas varēja būt prātam neaptveramas. Šādi gadījumi ir bijuši Eiropā un ne tikai," skaidro eksperts.

Viņš pieļāvis, ka policijas rīcībā nebija citu iespēju kā raidīt šāvienus, lai apturētu likumpārkāpēju. Līdz ar to policijas darbinieki rīkojās likumīgi.

"Šāvieni tika raidīti pat pārāk precīzi (galvā). Pieļauju, ka bija specifiski apstākļi, kas neļāva rīkoties citādi," portālam norādījis kriminologs.

Andrejs Vilks uzsvēris, ka gadījums ir smags un izraisījis sabiedrības rezonansi, bet tam ir arī liela preventīvā ietekme - citi autovadītāji apzināsies sekas un pakļausies policijas prasībām. 

"Kaut kāda iemesla dēļ šim cilvēkam viņa dzīvība bija mazsvarīga, un viņa rīcības sekas ir likumsakarīgas. Ir ievainoti policijas darbinieki. Tiesībsargājošajām iestādēm jādara viss, lai šādi gadījumi neatkārtotos."

Likuma 14. pants atklāj, ka bez brīdinājuma šaujamieroci var pielietot, ja "notiek bēgšana no apcietinājuma, pielietojot ieroci vai izmantojot transportlīdzekli, vai notiek apcietināto bēgšana no transportlīdzekļa tā braukšanas laikā."

Aizliegts pielietot un izmantot šaujamieročus vietās, kur to pielietošanas rezultātā var ciest citas personas.

Policijas darbiniekam  arī ir tiesības izvilkt šaujamieroci un sagatavot to šaušanai, ja viņš uzskata, ka konkrētajā situācijā nav izslēgta tā pielietošana vai izmantošana.

Foto: Pakaļdzīšanās no Rīgas līdz Ogrei

Jau ziņots, ka trešdien, 24. jūlijā, ap plkst. 19 Rīgā, Maskavas un Turgeņeva ielu apkaimē, kādas "Audi" markas automašīnas vadītājs nepakļāvās Valsts policijas (VP) prasībai apturēt transportlīdzekli un turpināja kustību. VP dzinās pakaļ agresīvajam autovadītājam, kurš, nepakļaudamies VP prasībām, turpinājis vadīt transportlīdzekli satiksmes dalībniekiem bīstamā veidā.

Bēgošais autovadītājs taranējis Ceļu policijas ekipāžu, kas viņam sekojusi. Turpmākās bēgšanas laikā bēglis ar "Audi" apskādējis vēl vairākus transporta līdzekļus, tostarp policijas transportu.

Pakaļdzīšanās turpinājās līdz Ogrei, kur, lai apturētu bīstamo autovadītāju, policija lietoja šaujamieročus.

Video: Policijas pakaļdzīšanās Ogrē beidzas ar šāvieniem

Pēc bēgļa aizturēšanas tika konstatēts, ka likumpārkāpējs ir ticis sašauts. Pēc policijas sniegtās informācijas, esot aizdomas, ka bēglis bijis apreibinošo vielu ietekmē.

Policija ir noskaidrojusi bēgļa personību - tas ir kāds 1980.gadā dzimis vīrietis, kurš bijis meklēšanā par mantiska rakstura noziegumiem.

Autovadītājs šobrīd atrodas slimnīcā Ogrē un viņa stāvoklis esot stabils. Šoferim ir divi šauti ievainojumi - kreisajā deniņkaulā un pieres kaulā. Pacientam veikta operācija, kas ilga 2,5 stundas, un tajā tika piesaistīts neiroķirurgs. Viņu apsargā policija. 

Pakaļdzīšanās laikā cietis vismaz viens VP policists, kurš braucis ar motociklu, un arī tika nogādāts medicīnas iestādē palīdzības saņemšanai.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu