EK delegācijas vadītājs: Džonsona "Brexit" stratēģija ir nepieņemama

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē
Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisijas (EK) "Brexit"sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām adresētā vēstulē jaunā Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona nostāju ceturtdien, 25. jūlijā, nosaucis par "nepieņemamu".

Džonsons, kas premjera amatā stājās trešdien, paziņojis, ka nepieciešams panākt jaunu vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kurā vairs nebūtu tā dēvētā pagaidu risinājuma Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

E-pasta vēstulē dalībvalstu valdībām Barnjē norādījis, ka šī Džonsona prasība, "protams, nav pieņemama" un tās apmierināšana "nav Eiropadomes pilnvarās".

Bezvienošanās "Brexit" nekad nav bijis vēlamais iznākums, "taču mums visiem jābūt gataviem visiem scenārijiem," raksta Barnjē.

Džonsons ceturtdien paziņoja, ka šobrīd par "prioritāti" jāpasludina gatavošanās bezvienošanās "Brexit", taču Barnjē brīdinājis, ka tādējādi britu premjers mēģina iedragāt pārējo 27 bloka dalībvalstu vienotību.

Arī līdzšinējais EK prezidents Žans Klods Junkers telefonsarunā ar Džonsonu "saskaņā ar Eiropadomes vadlīnijām" ceturtdien atkārtoti norādījis, ka esošā "Brexit" vienošanās ir labākā un vienīgā iespējamā vienošanās.

Kā savukārt pavēstījis Džonsona preses sekretārs, Lielbritānijas premjerministrs Junkeram norādījis, ka vienīgā iespēja izvairīties no bezvienošanās "Brexit" ir atteikšanās no pagaidu risinājuma.

Džonsons piebildis, ka "Brexit" vienošanās, kuru ar Briseli noslēgusi viņa priekštece Terēza Meja, pašreizējā formā negūs Lielbritānijas parlamenta akceptu.

Tikmēr Barnjē savā e-pasta vēstulē piesaucis iespējamo Lielbritānijas parlamenta deputātu pretestību, ja Džonsons mēģinātu īstenot bezvienošanās "Brexit".

"Šajā kontekstā mums uzmanīgi jāvēro turpmākās politiskās un ekonomiskās reakcijas" uz Džonsona ceturtdienas runu parlamentā, uzsvēris Barnjē. "Jebkurā gadījumā, no mūsu puses svarīgi ir saglabāt mieru, turēties pie mūsu principiem un vadlīnijām, demonstrējot [visu dalībvalstu] solidaritāti un vienotību."

Noslēgumā viņš norādījis, ka visu vasaru būs gatavs sarunām gan ar Lielbritānijas, gan ES līderiem, ja kādam būtu kādi jautājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu