Par vienu attēlu ir saņemtas pat vairākas sūdzības! Kur tiek ņemti brīdinošie attēli uz cigarešu paciņām? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvvs attēls
Ilustratīvvs attēls Foto: Pixabay

Kāds atraitnis Itālijā, uzstāj, ka viņš attēlā, kas uz cigarešu paciņām brīdina par smēķēšanas kaitīgumu, atpazinis savu mirušo sievu. Vīrietis, protams, vēlas kompensāciju par sievas attēla nelikumīgu izmantošanu. Līdzīgi gadījumi ir vairāki. Medijs "Euronews" skaidro, no kurienes ņemti attēli, kas Eiropas Savienībā (ES) tiek izmantoti uz cigarešu paciņām.

Kā sarunā ar Itālijas laikrakstu "La Repubblica" norādīja minētā vīrieša advokāts, viņš vēloties saņemt kompensāciju simts miljonu eiro apmērā.

Šī nebūt nav pirmā reize, kad kāds cilvēks apgalvo, ka ir atpazinis sevi vai savas ģimenes locekli uz cigarešu paciņām redzamajos brīdinājuma attēlos.

» Vīrietis Francijā uz cigarešu paciņām atrod bildi ar savu amputēto kāju

Tomēr, kā norāda Eiropas Komisijas pārstāvji, šie apgalvojumi parasti izrādās nepatiesi.

Tā bijis arī gadījumā ar itāļu vīrieša apgalvojumiem.

Itāļu vīrieša advokāti šajā jautājumā vēlas sūdzēt tiesā ASV tabakas kompānijas, jo "visi šie uzņēmumi ir bāzēti tur".

Vīrieti pārstāvošā juridiskā kompānija esot nosūtījusi aicinājumu sākt sarunas par vienošanās panākšanu ASV tabakas uzņēmumam "Philip Morris" un Šveicē bāzētajam uzņēmumam "Davidoff", kam ir mārketinga līgumi ar ES bāzēto tabakas kompāniju "Imperial Tobacco".

"Imperial Tobacco" pārstāvis Enriko Zino sarunā ar "Euronews" uzsvēra, ka uzņēmuma nav nekāda sakara ar uz cigarešu paciņām redzamajiem attēliem, jo šo attēlu izmantošana visām tabakas kompānijām ir obligāta, saskaņā ar ES regulām.

Tāpat viņam nav skaidrs, kāpēc itāļu vīrieša advokāti vērsušies tikai pret dažiem tabakas uzņēmumiem.

"Ir iesaistīti visi zīmoli, nav skaidrs kāpēc prasība [ES] attiecas tikai pret mums," neizpratnē ir Zino.

Brīdinājuma attēlus, kas redzami uz Eiropas Savienībā tirgotajām cigaretēm, tabakas kompānijas ņem no Eiropas Komisijas izveidotas īpašas attēlu bibliotēkas.

Visi šie attēli ir publiski pieejami un tie ir vienādi pilnīgi visiem tabakas uzņēmumiem, kas vēlas savu produkciju pārdot Eiropas Savienībā.

2014. gadā pieņemtā Eiropas Savienības direktīva nosaka, ka uz ikvienas cigarešu un citu tabakas izstrādājumu paciņas jābūt redzamam kombinētam brīdinājumam par smēķēšanas kaitīgumu, kas ietver gan tekstu, gan attiecīgu fotoattēlu.

Šos brīdinājuma tekstus un attēlus tabakas kompānijas ņem no īpašās bibliotēkas, kas kopumā ietver 42 dažādus brīdinājuma attēlus, kas sadalīti trīs komplektos.

Katru gadu tiek izmantots viens no šiem trīs komplektiem, lai novērstu situāciju, ka cilvēki pierod pie vieniem attēliem un tie zaudē savu brīdinājuma efektu.

Šīs brīdinājuma fotogrāfijas uzņēma EK nolīgti uzņēmēji, kuriem par to tika samaksāti 600 000 eiro.

Brīdinājuma attēlu izveidošanai kopumā desmit dažādās ES valstīs tika nofotografēti aptuveni 8000 cilvēku.

Eiropas Komisija norāda, ka tās rīcībā ir informācija par visu 42 brīdinājuma attēlos redzamo cilvēku identitāti un visi cilvēki bija informēti par šo attēlu izmantošanas mērķi un sniedza tam savu piekrišanu, tāpēc situācija, kad cilvēki apgalvo, ka viņu attēli izmantoti bez viņu piekrišanas, vienkārši neesot iespējama.

"Visi attēlos redzamie cilvēki tika informēti, ka attēli būs pieejami ES attēlu bibliotēkā un viņi sniedza rakstisku atļauju to izmantošanai," teikts EK paziņojumā.

EK paziņojumā teikto apstiprina arī EK veselības un pārtikas drošības aģentūra, uzsverot, ka ES institūcijas ir spērušas visus nepieciešamos soļus, lai informētu attēlos attēlotos cilvēkus un saņemtu viņu piekrišanu attēlu izmantošanai brīdinājumos uz cigarešu paciņām.

Saskaņā ar dažādu Eiropas valstu mediju vēstīto, sevi vai savus tuviniekus vienā attēlā atpazinuši pat vairāki cilvēki.

Piemēram, kāda sieviete Lielbritānijā apgalvoja, ka vienā no šiem brīdinājuma attēliem redzams viņas tēvs.

Šajā pašā attēlā sevi "atpazina" kāds vīrietis Vācijā un vēl divi vīrieši Itālijā.

"Euronews" rīcībā nav informācijas, kad kādā no gadījumiem, kad cilvēks sūdzējies par viņa attēlu neatļautu izmantošanu uz cigarešu paciņām, būtu izmaksāta kompensācija.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu