Vilks uz lieveņa, lāči pagalmā un bebri izklaidēs ar mājdzīvniekiem. Baltijas valstīs mežs ienāk pilsētā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP / Scanpix.com

Aizvien biežāk ziņās tiek vēstīts par gadījumiem, kad savvaļas dzīvnieki novērojami ārpus savas dabīgās vides. "Apollo" ir apkopojis pēdējā laika spilgtākos gadījumus Latvijā un kaimiņvalstīs, kad daba ir ienākusi pilsētā.

Nedēļas nogalē Igaunijā kāda ģimene uz peldvietu bija paņēmusi visai savdabīgu mīluli - žņaudzējčūsku. Šajā gadījumā dzīvnieks pilsētā bija ievests pret paša gribu, taču aizvien pilsētā dodas arī nepieradināti meža zvēri.

Lāči kapos, pagalmos un bišu saimēs

Latvijā lāči ir reti sastopami dzīvnieki. Taču pēdējos mēnešos aculiecinieki par tiem ziņojuši vairākkārt. Jūnija sākumā tika ziņots par diviem ziņkārīgiem lāčiem, kas Oleru apkārtnē ceļa malā vēroja mašīnas. Savukārt pie kāda bitenieka Vecpiebalgas pusē aizvien biežāk ciemos nāk meduskārs ķepainis. Arī miljonārs Jūlijs Krūmiņš pavasarī stāstīja, ka viņa mājas teritoriju vairākas naktis apciemojis lācis.

Igaunijā lāču ir krietni vairāk nekā Latvijā, tādēļ tos arī sastapt var daudz biežāk. Pavasarī kādu sievieti nobiedējis lāču pāris, kas atradies vien pārsimt metru attālumā no viņas mājas. Igaunijā lāči arī vairākkārt redzēti uz ceļiem netālu no apdzīvotām vietām.

Šogad jūnijā tika ziņots par kādu dzīvnieku, kurš pasācis viesoties kapos, lai apēstu atstātos gardumus. Savukārt jūnija beigās tika ziņots par diviem ķepaiņiem, kas pastaigājas pa pilsētas ielām. Kādai citai Igaunijas iedzīvotājai savukārt izdevies piepildīt mūža sapni, un iespaidīgo dzīvnieku iemūžināt tā dabiskajā vidē mežā.

Lāču ienākšana pilsētā gan nav tikai Baltijai raksturīga problēma. Aizvien biežāk redzamas ziņas par lāčiem, kas ASV redzēti gan pagalmos, gan pat mājās un viesnīcās. Savukārt Sibīrijā balto lāču dēļ pat tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Bebri un viņu netipiskie draugi

Bebri jau daudzus gadus nebūtu uzskatāmi par reti sastopamiem dzīvniekiem. Rīgas kanālmalā tiem par godu pat koki iejozti nelielos žodziņos. Arī Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs ar dzīvniekiem sastapies galvaspilsētas centrā. 

Līdz ar to ir tikai saprotams, ka šad un tad bebriem sanācis iedraudzēties ar dzīvniekiem, ar kuriem parasti to ceļu nekrustotos. Pirms vairākiem gadiem par sensāciju kļuva ziņa par diviem kaķiem, kas dīķa vidū ar bebru dalīja peldošu dēli. Savukārt pagājušajā rudenī glābēji saņēma amizantu izsaukumu - kāds bebrs Olainē bija iemitinājies suņu būdā, un atteicās to pamest.

Šī gada jūlijā kāds bebrs Saulkrastu pludmalē izraisīja lielu čivavas interesi, un suns aktīvi ar to centās iedraudzēties.

Ziņkārīgās lapsas

Bebri nav vienīgie savvaļas dzīvnieki, kas aizvien biežāk sastopami Rīgas ielās. Iespējams, teju katrs Rīgas iedzīvotājs ir sastapis ezi. Taču ne katram ir sanācis redzēt lapsas, kas galvaspilsētā kļūst aizvien biežāk sastopamas. Rudie dzīvnieki redzēti gan Teikā, gan Zaķusalā, un pat pašā pilsētas centrā.

Igaunijā savukārt, iedzīvotāji bija pamanījuši kādu drosmīgu lapsēnu, kurš ceļa malā bija laiski vērojis garāmbraucošās mašīnas.

Bīstamie uzbrukumi

Sastapt bebru, tipinām pa trotuāru, vai redzēt bebru Rīgas kanālā daudziem var šķist patīkama pieredze. Pat iespēja redzēt lapsu vai lāci var šķist aizraujoši, ja vērotājs atrodas drošā attālumā. Diemžēl ne vienmēr savvaļas dzīvnieka satikšana beidzas veiksmīgi.

Jūnijā tika ziņots par kādu ģimeni Igaunijā, kuras pagalmā uzdarbojās kāds nikns zvērs, kur dēļ nebija iespējams iziet no mājas. Agresīvais dzīvnieks tika identificēts kā ūdrs vai cauna.

Savukārt kādai sievietei nesen sastapšanās ar meža zvēru beidzās krietni traģiskāk. Agrā rīta stundā viņai pie pašām mājas durvīm uzbruka vilks, kas, domājams, bija noskatījis sievietes suni kā potenciālo medījumu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu