Pensionāre Rīgā par laikus nenomainītu ūdens skaitītāju saņēmusi milzīgu rēķinu (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne.
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne. Foto: Artūrs Ķipsts/LETA

Kādai sievietei Rīgā jāmaksā 700 eiro par sešpadsmitstāvu mājas ūdens patēriņa starpību, jo laikus nav verificēti ūdens patēriņa skaitītāji, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Rīgas namu pārvaldnieks" rēķinu pamato ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 113" "Kārtība, kādā dzīvokļu īpašnieki daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu." 

Respektīvi, ja trīs mēnešu laikā pēc termiņa beigām skaitītāji nav verificēti, dzīvokļa īpašniekam jāapmaksā dzīvojamās mājas ūdens patēriņa starpība.

Ar žurnālistiem sirmgalve un viņas mazdēls tikās pirms sievietes 88. dzimšanas dienas. Sirmgalve vienistabas dzīvoklī sešpadsmitstāvu mājā Zolitūdē dzīvo viena. 

"Skaitītājam derīguma termiņš beidzās februārī, kādreiz es tos skatījos un nodevu, bet pēdējā pusgada laikā to darīja vecmamma," skaidroja mazdēls. Sieviete brīdinājumu, ka skaitītājs jāmaina, nebija pamanījusi.

"Mēs piekrītam, ka tas netika nomainīts, bet ne jau 206 kubikmetrus mēnesī var uzlikt vienam dzīvoklim, vecāmāte labākajā gadījumā kubu mēnesī patērē."

Jūlijā pensionāre saņēmusi 853 eiro lielu rēķinu, no tā vairāk nekā 700 eiro jāmaksā par ūdeni, divos mēnešos ūdens patēriņa starpība ir gandrīz 400 kubikmetru.

"Es pameklēšu janvāra, februāra kvītis, ka tikai puse kubikmetru ir ļoti bieži. Man nav, ko uztraukties, jo es neesmu vainīga, es šausmīgi knapi vienmēr to ūdeni tērēju, un vienīgais liecinieks ir Dievs debesīs," stāstīja sieviete.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāve Solvita Kaktiņa "Bez Tabu" apstiprināja, ka dzīvokļa īpašnieks ir vērsies pie pārvaldnieka rakstveidā ar lūgumu veikt pārrēķinu. Pārvaldnieks sniedzis atbildi, kurā norādīts, ka bez dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku lēmuma apsaimniekotājs šādu pārrēķinu nav tiesīgs veikt.

"Rakstveidā esam informējuši, kā veikt kopības lēmuma pieņemšanu. Kopības lēmumam (dzīvokļu īpašnieku piekrišana 50%+1) ir jābūt juridiski korektam, lai pārvaldnieks būtu tiesīgs veikt pārrēķinu. Tāpat arī esam piedāvājuši noslēgt izlīgumu par parāda pakāpenisku apmaksu," sacīja Kaktiņa.

Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas jomas pārzinātājs Vitolds Peipiņš, kurš labi pārzina konkrētos Ministru kabineta noteikumus, sauc šo normu par "drakonisku". Turklāt tiesas gadījumā lēmums būšot par labu Rīgas namu pārvaldniekam.

Noteikumi gan attiecas tikai uz pašvaldību uzņēmumu pārvaldītām mājām. Peipiņš arī norāda, ka ir gadījumi, kuros būtu nepieciešami izņēmumi.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis norādīja, ka esošais regulējums tik tiešām neparedz nekādas atkāpes, un šobrīd ministrija jau ir izstrādājusi izmaiņas. Pirmkārt, lai novērstu ūdens starpības rašanos un uzlabotu pašu uzskaites sistēmu.

EM arī norāda, ka apsaimniekotājs var palīdzēt organizēt kopības lēmuma pieņemšanu, kas šobrīd arī esot vienīgais pensionāres glābiņš. Uz ko "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve atbildēja: "Jāteic, ka mūsu kapacitāte reizēm nesniedzas vēlmju robežās, tāpēc mājaslapā ir sagatavoti dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu paraugi, kurus klienti var izmantot."

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu