16 gadus vecā zviedru aktīviste burās pāri Atlantijas okeānam, lai piedalītos klimata jautājumiem veltītos pasākumos (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grēta Tunberga
Grēta Tunberga Foto: Reuters/ScanPix

Zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga nākammēnes burās ar sacīkšu jahtu no Lielbritānijas uz ASV, lai piedalītos vides aizsardzībai veltītos pasākumos un protesta akcijās.

16 gadus vecā Tūnberga šodien tviterī pavēstīja, ka viņai piedāvāts doties uz ASV sacīkšu jahtā "Malizia II".

"Malizia II" vadīs vācu burātājs Boriss Hermans un Pjērs Kaziragi, kurš ir Monako karaliskās ģimenes loceklis.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka Tūnbergu garajā ceļā pavadīs viņas tēvs un viņiem piebiedrosies arī zviedru dokumentālo filmu veidotājs Nātans Grosmans.

Brauciens pāri okeānam ilgs aptuveni divas nedēļas.

"Malizia II" komandas pārstāvis BBC atklāja, ka viņi piedāvājuši aizvest Tūnbergu uz ASV, un iepriekš nebija plānojuši šķērsot okeānu. Ceļojuma izmaksas komanda vēl nav aprēķinājusi.

"Augusta vidū mēs burāsim pāri Atlantijas okeānam no Lielbritānijas uz Ņujorku," tviterī paziņoja Tūnberga, kura ir atteikusies ceļot ar lidmašīnu gaisa transporta radītās ietekmes uz vidi dēļ.

Tūnberga norādīja, ka "Malizia II" ir aprīkota ar saules paneļiem un zemūdens turbīnām un ļauj šķērsot okeānu videi draudzīgā veidā.

Tūnberga pavēstīja, ka plāno apmeklēt 23. septembrī paredzēto klimta jautājumiem veltīto ANO samitu Ņujorkā un 20. septembrī un 27. septembrī piedalīties protestu akcijās.

Jaunā vides aktīviste grasās doties arī uz Kanādu un Meksiku un decembrī piedalīties ikgadējā ANO klimta izmaiņu konferencē, kas šogad norisināsies Čīles galvaspilsētā Santjago.

Lai paveiktu visu iecerēto, meitene paņēmusi pārtraukumu no mācībām skolā.

Tūnberga ir "Piektdienas nākotnei" protestu iniciatore. Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9. septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības.

Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai pa piektdienām. Pamazām vien Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

"Pēdējā gada laikā miljoniem jaunu cilvēku ir pacēluši balsi, lai liktu pasaules līderiem pamosties un ieraudzīt klimata un ekoloģisko ārkārtas situāciju. Nākamo mēnešu laikā notikumi Ņujorkā un Santjago (..) parādīs, vai viņi ir ieklausījušies," norādīja Tūnberga.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu