VNĪ: JRT pārbūves projektu nevar īstenot bez izmaiņām "RERE Būves" pārkāpumu dēļ (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" simboliski nodod atslēgas būvniekam, pilnsabiedrībai "RERE Būve 1", atzīmējot nākamo būtisko posmu Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās mājvietas Lāčplēša ielā 25 pārtapšanā.
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" simboliski nodod atslēgas būvniekam, pilnsabiedrībai "RERE Būve 1", atzīmējot nākamo būtisko posmu Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās mājvietas Lāčplēša ielā 25 pārtapšanā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārbūves projektu būtu bijis iespējams īstenot bez izmaiņām, ja būvnieks "RERE Būve 1" pāļu iestrādes laikā nebūtu izdarījis drošības pārkāpumus, kas radīja apdraudējumu kaimiņu ēkām. Tagad sākotnējo projektā izstrādāto tehnoloģiju vairs nevar pielietot, "Apollo" informēja Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) valdes locekle Kitija Gruškevica.

Pāļu iestrādes laikā tika izveidots sabetonējums, kas apdraudēja apkārtējām ēkām. Savukārt tagad pāļi ir sacietējuši, un sākotnēji izstrādātā tehnoloģija vairs nav izmantojama.

"Pāļu atbalsta sienas pāļi ir sasnieguši tādu sacietēšanas pakāpi, ka to pabeigšanai risinājums būvnieka radītās situācijas dēļ ir jāmaina. Uz to norāda gan projekta autors, gan VNĪ piesaistītie eksperti, kā arī to apliecina pats būvnieks un viņa piesaistītie eksperti. Jaunā situācija pieprasa vēl rūpīgāku pieeju nekā iepriekš, tādēļ būvprojektā bija nepieciešamas izmaiņas, taču projekta vizuālais risinājums un koncepcija tiek saglabāta atbilstoši autores iecerei un teātra vajadzībām," norāda Gruškevica.

Jau tuvākajā laikā VNĪ izsludinās iepirkumu pēc "projektē un būvē" (build & design) principiem. Strādājot  šajā modelī, operatīvo jautājumu risināšana starp būvnieku un projektētāju norit daudz ātrāk, kā arī skaidrāk tiek noteiktas atbildības.

"Atbildības sadalījums jaunajā iepirkumā samazinās risku, ka būvdarbu veicējs paredzētu būvprojekta risinājumus vai darbu veikšanas paņēmienus, kurus ir relatīvi vienkāršāk izstrādāt, bet kuru īstenošana ir saistīta ar augstāku drošības risku. Izsludinot jauno iepirkumu pēc "projektē un būvē" principiem, gribam palielināt būvnieka atbildību projekta veikšanas gaitā. Tādejādi ir iespējams precīzi paredzēt un kontrolēt būvdarbu pabeigšanas laiku," papildina Kitija Gruškevica.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu