"Visi kandidāti, par kuriem vērts runāt, ir vīrieši." Lietuvas zaļzemnieku līderis noraida iespēju amatam EK virzīt sievieti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: BNS foto/Scanpix

Lietuva neapsver sievietes virzīšanu uz eirokomisāra amatu, lai gan to mudinājusi jaunā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, trešdien, 31. jūlijā, paziņoja Lietuvas valdošās Zemnieku un zaļo savienības līderis Ramūns Karbauskis.

"Visi tie kandidāti, par kuriem ir vērts runāt, ir vīrieši, jo mums pašlaik nav nevienas sievietes valdībā," Karbauskis sacīja ziņu aģentūrai BNS. "Mēs arī valdībā neesam runājuši par tādu iespēju. Cik man zināms, sievietes kandidatūra netiek izskatīta," viņš piebilda.

Medijos izskanējis, ka Leiena nosūtījusi vēstuli Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam ar lūgumu Lietuvai izvirzīt sievietes kandidatūru darbam nākamajā EK sastāvā.

Tomēr zaļzemnieku līderis atzina, ka Lietuva nevar atrisināt dzimumu vienlīdzības problēmu EK.

"Lietuva nav valsts, kurai ir jārisina vīriešu un sieviešu problēma Eiropas Komisijā. Mums ir jāizvirza pienācīgs kandidāts, kurš vislabāk varētu pārstāvēt Lietuvas intereses," norādīja Karbauskis.

Trešdien Lietuvas prezidents tikās ar premjeru Sauļu Skverneli, lai pārrunātu iespējamos kandidātus, kurus Lietuva varētu virzīt uz eirokomisāra amatu.

Karbauskis sacīja, ka valdība trešdien vēl nelems par to, kuru kandidātu virzīt apstiprināšanai parlamentā.

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība pagājušajā nedēļā nolēma eirokomisāra amatam virzīt ekonomikas un inovāciju ministra Virginija Sinkeviča kandidatūru, bet parlamenta opozīcija uzstāj, ka viņš nav pietiekami pieredzējis un neiegūtu nozīmīgu komisāra portfeli.

Savukārt parlamenta opozīcijā esošā konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" premjerministram otrdien ierosināja EK jaunajam sastāvam izvirzīt bijušo valsts prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Grībauskaites birojā ziņu aģentūrai BNS gan sacīja, ka "prezidente netiecas kandidēt uz Eiropas Savienības komisāra amatu". Arī pirms prezidenta pilnvaru termiņa beigām Grībauskaite uzsvēra, ka neizskata iespējas kandidēt uz kādu amatu.

Eiropas Komisijas komisāra kandidātu izvirza Lietuvas valdība, lēmumu saskaņojot ar valsts prezidentu un parlamentu. Skvernelis pagaidām nav publiski paudis atbalstu kādam no iespējamiem kandidātiem.

Jauno EK sastāvu, kas darbu sāks 1. novembrī vadīs bijusī Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena.

Pašreizējā EK sastāvā Lietuvu pārstāvi Vītenis Povils Andrjukaitis, kurš ir atbildīgs par veselības un pārtikas drošuma jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu