Darba apģērbi – 7 aspekti, kas jāņem vērā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Berendsen.lv

Ikviens darbs sokas labāk, ja tiek veikts ar piemērotu aprīkojumu un darbam paredzētā ietērpā. Darba apģērbi ir obligāta prasība daudzās nozarēs gan higiēnas, gan drošības apsvērumu dēļ. Vēl virknē jomu darba apģērba primārā funkcija ir informēt par personas piederību noteiktai grupai, norādīt lomu un funkciju. Tādēļ šoreiz nedaudz par to, kāpēc darba apģērbi ir svarīgi un kas jāņem vērā, izvēloties darba ietērpus.

Darba apģērbu galvenās funkcijas

Aizsardzība – viena no darba apģērba funkcijām ir personas aizsardzība. Atkarībā no jomas, kurā persona strādā, apģērbs var aizsargāt no karstuma, putekļiem, vēja, mitruma u.tml.

Higiēna – darba apģērbs nodrošina divpusēju higiēnu – persona nepiesārņo vielas, ar kurām strādā, kā arī šīs vielas nenonāk uz personas ķermeņa. Īpaši svarīgi tas ir tādās nozarēs kā pārtikas rūpniecība, farmācija, medicīna u.tml.

Redzamība – lielai daļai darba apģērbu ir iestrādātas gaismu atstarojošas joslas, kā arī īpaši spilgti krāsu elementi. Arī šādi tiek aizsargāti darbinieki, jo viņus ir vieglāk pamanīt. Īpaši nozīmīgi tas ir, piemēram, būvniecībā, ceļu būvē u.tml.

Piederība – darba apģērbs informē apkārtējos par personas piederību konkrētajai organizācijai, uzņēmumam, kalpo kā atpazīšanas zīme.

Disciplīna – darba apģērbi palīdz noskaņoties veicamajam darbam, koncentrēties uz veicamajiem pienākumiem.

Sezonālie darba apģērbi

Nozarēs, kurās darbība notiek telpās, sezonālais aspekts nebūs svarīgs. Attiecīgi viesmīļi, medicīnas darbinieki vai farmācijas laboranti līdzīgos apstākļos pavada visu gadu, līdz ar to arī darbam paredzētais ietērps lielākoties ir vienveidīgs. Savukārt dažās nozarēs atkarībā no sezonas – būvniecībā, rūpniecībā, metālapstrādē, mašīnbūvē u.tml. – darba apģērbs tiek piemērots laikapstākļiem.

7 būtiski parametri, kas jāņem vērā, izvēloties darba apģērbu.

  1. Materiāls. Vasarā svarīgi, lai apģērbs būtu viegls, elpojošs un ātri žūstošs. Ziemā – siltumu saglabājošs un spējīgs aizturēt vēju un mitrumu.
  2. Mitrumizturīgs. Aspekts, kas īpaši svarīgs ziemā.
  3. UV aizsardzība. Aizsardzība pret saules ultravioletajiem stariem ne tikai pasargā cilvēku, bet arī pagarina darba apģērba kalpošanas laiku, jo tas tik ātri neizbalo, kā arī auduma šķiedras ilgāk saglabā savu sākotnējo struktūru.
  4. Elastība. Darba apģērbs nedrīkst ierobežot kustību brīvību un traucēt strādāt, tādēļ kvalitatīvs darba apģērbs būs veidots tā, lai nodrošinātu nepieciešamo kustību brīvību.
  5. Redzamība. Šis aspekts ir īpaši svarīgs tumšajā gada laikā, kad dienas gaismas ir pavisam maz. Šādos apstākļos ir īpaši svarīgi, lai darbu veicējus varētu labi pamanīt no liela attāluma. To veicina darba apģērbā iestrādātas gaismu atstarojošas joslas un spilgtas krāsas elementi.
  6. Siltumnoturība. Vasarā svarīgi, lai apģērbs nekarsē un ļauj ādai elpot, savukārt ziemā – lai lieki nelaiž cauri siltumu un palīdz uzturēt vienmērīgu ķermeņa temperatūru. Tas tiek panākts ar īpaši izvēlētiem materiāliem, kam piemīt šīs nepieciešamās īpašības. Vienkāršs kokvilnas T-krekls ziemā nekad neaizstās labu termoveļu.
  7. Krāsa. Arī apģērba krāsai ir nozīmīga funkcija. Vasaras sezonai paredzētie darba apģērbi lielākoties būs gaiši, lai labāk atstarotu saules gaismu un attiecīgi mazāk uzņemtu siltumu. Savukārt ziemas sezonas apģērbiem iepriekš minētie apstākļi nav tik būtiski. Tā vietā gada tumšākajos mēnešos ir svarīgs apģērbs, kam ir spilgtas krāsas detaļas un kas ilgāku laika posmu izskatīsies labi, jo uz tumšās krāsas auduma rudenim un ziemai raksturīgie netīrumi nebūs uzreiz redzami.
Foto: Berendsen.lv

Darba apģērbu noma

Rūpes par darba apģērbu prasa visai daudz pūļu. It īpaši lielos uzņēmumos, kur ir daudz darbinieku un augstas prasības pret tīrību un iespēju ātri nomainīt netīru vai nonēsātu apģērbu pret jaunu. Darba apģērbu serviss, ko piedāvā “Berendsen - Elis’’, parūpēsies par apģērbu jūsu vietā, lai jums atliktu vairāk laika koncentrēties uz savu pamatdarbu. Uzņēmums “Berendsen - Elis” piedāvā sertificētu darba apģērbu plašā izvēlē. Tas būs vienmēr pieejams un vienmēr kvalitatīvs un gatavs darbam. Ieskatieties tīmekļvietnē Berendsen.lv un uzziniet vairāk!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu