"Visas sekas ir jūsu pašu risks." Ķīnas armija brīdina Honkongas protestētājus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Honkongā.
Protesti Honkongā. Foto: AP/Scanpix

Honkongas Ķīnas armijas garnizona vadītājs pirmo reizi kopš protestu aizsākšanās bijušajā britu kolonijā jūnijā nosodījis valdības pretinieku protestus un brīdinājis, ka vardarbība netiks pieļauta.

Pieņemšanā par godu Tautas atbrīvošanas armijas 92.gadadienai trešdienas vakarā Honkongā Čeņs Daosjans norādījis, ka nesen notikusi "virkne ārkārtīgi vardarbīgu incidentu", vēsta laikraksts "South China Morning Post".

"Tas ir kaitējis pilsētas labklājībai un stabilitātei, radījis izaicinājumus likuma varai un sabiedriskajai kārtībai," paziņoja Čeņs.

"Šie incidenti nopietni apdraudējuši Honkongas pilsoņu dzīvi un drošību," sacīja Čeņs. "Tas nav pieļaujams, un mēs paužam kategorisku nosodījumu."

Armijas garnizons trešdienas vakarā publicējis video, kurā redzams, kā karavīri piedalās nekārtību apspiešanas mācībās, vēsta laikraksts.

Video pilsētas ielās un pakalnos redzami karavīri un militārais transports, kā arī šaušana no ložmetējiem.

Kāds karavīrs dzirdams saucot: "Visas sekas ir jūsu pašu risks." Nākamajos kadros redzams, kā karavīri eskortē roku dzelžos saslēgtus civilistus.

Desmitiem aktīvistu trešdien pulcējās pie tiesas nama, kurā tiks skatītas 44 svētdien aizturēto protestētāju lietas.

Svētdien tika aizturēti pavisam 49 cilvēki, kas ir lielākais aizturēto skaits kopš protestu sākuma 9. jūnijā.

44 no svētdien aizturētajiem protestētājiem otrdien tika izvirzītas apsūdzības sabiedriskā miera un kārtības traucēšanā, par ko var tikt piespriests desmit gadu ilgs cietumsods. Vēl viens protestētājs tika apsūdzēts nāvējoša ieroča nēsāšanā.

"Konflikta pirmavots nav jaunie cilvēki, bet Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama un viņas administrācija un Honkongas policija," žurnālistiem pie tiesas nama šodien sacīja likumdevējs Kvoks Kaki.

"Drakonisku noteikumu izmantošana nepalīdzēs Honkongai (..), šie apstākļi tikai saasinās vardarbību. Jaunieši tikai kļūs vēl vienotāki," viņš piebilda.

Tiesa, šķiet, gatavojas atbrīvot aizturētos protestētājus pret drošības naudu, bet dažiem no viņiem tiks noteikta komandantstunda, ziņo laikraksts "South China Morning Post".

Protesti pret aktīvistu aizturēšanu Honkongā notika arī otrdien, kad tie pārauga sadursmēs ar policiju. "South China Morning Post" vēsta, ka sešus cilvēkus ievainojušas petardes, kas izšautas no kādas automašīnas.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, pret vietējo valdību vērstais saniknojums nav mazinājies, protestētājiem pieprasot demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšanu par policijas reakciju uz demonstrācijām un minētais likumprojekts tiek atcelts pavisam. Demonstrācijās arī izskanējusi prasība pēc vispārējām vēlēšanu tiesībām.

Lai gan Honkonga ir Ķīnas daļa, tai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju, atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Demonstrācijas, kurām nereti sekojušas protestētāju sadursmes ar policiju, Honkongā turpinās jau septiņas nedēļas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu