FM sākta vēl viena dienesta pārbaude par VID darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards Foto: Ieva Leiniša/LETA

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) atvaļinājuma laikā viņa amata pienākumu izpildītājs zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) sācis vēl vienu pārbaudi par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbu, ceturtdien vēstīja "TV3 ziņas".

FM pārstāvis Aleksis Jarockis raidījumam apstiprināja, ka pārbaude sākta pēc kādas juridiskas personas iesnieguma un pārbaudē tiekot vērtēts dienesta darbības tiesiskums, nevis kādas konkrētas amatpersonas rīcība.

TV3 rīcībā esošā informācija liecina, ka juridiskā persona, no kuras saņemta sūdzība, ir Šveices advokāta Rudolfa Meroni kontrolētā AS "Latvijas Naftas tranzīts", kurai VID maijā noteica nodrošinājumu, tostarp apķīlājot bankas kontā esošos astoņus miljonus eiro. Uzņēmums jūlijā esot iesniedzis sūdzību saistībā ar kārtību, kādā tiek ierakstītas VID sarunas ar klientiem.

Raidījums neguva oficiālu apstiprinājumu, vai sāktā pārbaude ir saistīta ar telefonsarunu ierakstīšanu, taču VID nenoliedza, ka sarunas ar klientiem tiek ierakstītas, iepriekš par to brīdinot. Sarunu ierakstīšanas mērķis esot nodrošināt efektīvāku konsultāciju sniegšanu un novērst dažādus iespējamus pārpratumus.

Kā ziņots, jūlijā tika sākta vēl viena pārbaude saistībā ar VID darbu, un tās rezultātā FM komisija rosināja finanšu ministru paust mutisku aizrādījumu dienesta vadītājai Ievai Jaunzemei par pretrunīgas informācijas sniegšanu.

Jarockis iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka FM resora ietvaros notikusi dienesta pārbaude par publiski izskanējušo informāciju, kā arī publiskās sanāksmēs izskanējušiem faktiem saistībā ar iniciatīvu virzību nodokļu maksātāju sloga mazināšanai.

"Lai rastu pārliecību un konstatētu neizdarību iemeslus, kā arī priekšlikumus efektīvākai normatīvo aktu ieviešanai, ministrijas vadība rosināja izveidot dienesta pārbaudes komisiju. Komisija konstatēja, ka nepastāv Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā minētie pamati disciplinārlietas ierosināšanai. Publiskajā telpā izskanējusī informācija par disciplinārlietu par VID ģenerāldirektori neatbilst patiesībai," uzsvēra Jarockis.

Pēc viņa teiktā, FM konstatējusi, ka no VID ģenerāldirektores puses publiskajā telpā ir izskanējusi nepilnīga un pretrunīgi vērtējama informācija par sadarbības trūkumu starp valsts pārvaldes institūcijām.

"Tāpēc FM dienesta pārbaudes komisija ierosināja izteikt VID ģenerāldirektorei mutisku aizrādījumu, aicinot vispirms izmantot visas sadarbības iespējas, lai neveidotu augsni konfliktiem, bet darbotos proaktīvi resora un visas valsts pārvaldes kopējo mērķu sasniegšanai," atzina Jarockis.

Atzinums ir iesniegts finanšu ministram, kuram jālemj par aizrādīja paušanu Jaunzemei.

LETA jau vēstīja, ka šā gada maijā, aizvadot pārbaudes laiku VID ģenerāldirektores amatā, FM veica Jaunzemes darba izvērtējumu. Vērtējumā tika uzteiktas Jaunzemes kompetences, kas vērstas uz kontaktu veidošanu un sadarbību.

"Pozitīvi novērtēta viņas līdzšinējā pieredze un vēlme iedzīvināt pārmaiņas, bet turpmāk jākoncentrējas tieši uz VID attīstības virzieniem, kā arī līdz gada beigām jāapstiprina VID stratēģija," sacīja FM pārstāvis.

Jau ziņots, ka Jaunzeme VID ģenerāldirektora amatā darbu sāka šogad 11.februārī. VID vadītāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Jaunzeme iepriekš bija Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja, kā arī bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā. Tāpat Jaunzeme sešus gadus vadīja Konkurences padomi, bet pirms tam bija padomniece Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā. Jaunzeme arī četrus gadus bija ģenerāldirektore Latvijas Darba devēju konfederācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu