VID darbinieku noziedzīgos nodarījumus varētu izmeklēt IDB

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pirms Ministru kabineta sēdes.
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pirms Ministru kabineta sēdes. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) pēc ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) iniciatīvas ir sagatavojusi Kriminālprocesa un citu likumu grozījumus, kas paredz noteikt, ka ministrijas padotībā esošais Iekšējās drošības birojs (IDB) izmeklēs arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu noziedzīgus nodarījumus, informēja IeM sabiedrisko attiecību speciālists Māris Zariņš.

Šobrīd normatīvie akti nosaka, ka IDB kompetencē ietilpst Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta, amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kā arī ar vardarbību saistītu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, pašvaldības policijas darbinieki un ostas policijas darbinieki.

Savukārt noziedzīgos nodarījumus, kas konstatēti VID darbinieku rīcībā un saistīti ar to pienākumu izpildi, izmeklē VID Iekšējās drošības pārvalde. Kā uzsver IeM, Eiropas Cilvēktiesību tiesa esot lēmusi, ka neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas kritērijs nav uzskatāms par ievērotu gadījumos, kad izmeklēšanu īsteno hierarhiskās attiecībās esošas vienas iestādes pārstāvji. Neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas nodrošināšana ir viens no būtiskākajiem aspektiem kriminālprocesa mērķa sasniegšanā.

VID nebūtu iebildumu, ja ar darbinieku veikto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu nodarbotos kāda cita tiesībsargājošā iestāde, VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes viedokli aģentūrai LETA pavēstīja Jaunzemes pārstāvis Andrejs Vaivars.

"Jau iepriekš ir ticis diskutēts par to, ka VID Iekšējās drošības pārvaldi varētu nodot kādas lielākas izmeklēšanas iestādes pārziņā. Runa ir bijusi gan par Iekšējās drošības biroju (IDB), gan par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). No VID puses nav iebildumu, ja tas tā notiks, bet par to ir jālemj Ministru kabinetam," uzskata Jaunzeme.

Izvērtējot IDB darbības rezultātus, IeM secinājusi, ka iekšlietu dienestu amatpersonu izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas nodošana IDB rokās esot "pilnībā attaisnojusies un profesionālie standarti dienestos ir kļuvuši augstāki".

Iekšlietu ministrs sagatavotos grozījumus ir parakstījis, un tie ir nosūtīti Finanšu ministrijai saskaņošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu